Tort czekoladowy z kremem czekoladowym

Tort czekoladowy z kremem czekoladowym

 Przepyszny i bardzo czekoladowy tort czekoladowy. Krem czekoladowy to po prostu bajka. Wilgotne ciasto, które nie wymaga nasączania tak jak nasz biszkopt, jest bardzo czekoladowe i bardzo puszyste.

Ten tort zrobiłam na swoje urodziny. Nie miałam już czasu na zabawę w tort bezglutenowy, więc pozwoliłam sobie na szaleństwo z mąką pszenną. Myślę jednak, że w miejsce mąki pszennej spokojnie możesz dać mieszankę bezglutenową i dzięki temu będziesz mieć swój przepyszny czekoladowy bezglutenowy tort z kremem czekoladowym:)

Idealnie komponuje się z truskawkami lub malinami. Jest bardzo słodki i wyjątkowo czekoladowy.

Na 3 blaty o średnicy 22 cm potrzebujesz:

  • 350 g ksylitolu,
  • niepełne 3 szklanki mąki (bez 3 łyżek),
  • szklanka kakao,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka soli,
  • 3 jajka,
  • 1,5 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka,
  • 1.5 szklanki mocnej rozpuszczonej kawy
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego w formie płynnej,
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Każdy blat sugeruję upiec oddzielnie lub jeden tort w całości, który potem przekroisz wzdłuż. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Jeśli będziesz piec blaty oddzielnie, to czas pieczenia wynosić będzie 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeśli pieczesz jeden biszkopt czekoladowy, myślę, że po 55 minutach powinnaś sprawdzić ciasto. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.

Wszystkie składniki umieść w misie robota kuchennego i dokładnie wymieszaj. Wlewaj ciasto po równo do przygotowanych blaszek i wstaw do piekarnika. Zanim wyjmiesz ciasto po upieczeniu, odczekaj przynajmniej z 10 minut aż lekko ostygnie.

Na krem czekoladowy potrzebujesz:

  • 2 kostki masła,
  • 250 g ksylitolu zmielonego na pył,
  • szklanka kakao,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
  • śmietana lub mleko roślinne do otrzymana odpowiedniej konsystencji kremu

Masło pokrój w kostkę. Wszystkie składniki umieść w misie robota kuchennego i zacznij mieszać na wolnych obrotach do całkowitego połączenia składników. Potem mieszaj na szybszych obrotach przez około 10 minut do ozyskania gładkiej konsystencji.

Kremem czekoladowym posmaruj blaty i boki ciasta. Możesz dać trochę świeżych truskawek lub kwaśnego dżemu z truskawek. Fajnie złamie słodycz czekolady.

Na niebieską glazurę potrzebujesz:

  • 300 g białej czekolady,
  • 200 g śmietany 36%,
  • 4 łyżki zimnej wody i 6 łyżeczek żelatyny,
  • 70 g glukozy,
  • niebieski barwnikCzekoladę rozpuść w garnuszku ze śmietaną, barwnikiem i glukozą. Dokładnie wymieszaj. Jak masa będzie już dokładnie wymieszana i podgrzana (ale nie zagotowana) odstaw do przestygnięcia. Dodaj napęczniałą żelatynę (do miseczki wsyp żelatynę i zalej łyżkami zimnej wody i poczekaj chwilkę aż napęcznieje) i wymieszaj polewę aż się połączą składniki. Kiedy glazura przestygnie i będzie już lekko galaretowata polej nią ciasto.

Text: ManufakturaCiastek.pl