herbal-tea-1410565_1920

Bliżej natury cz. 3 -ostatnia

Lato skłania się ku końcowi… Powoli zbliża się czas przygotowań do zimy i gromadzenia zapasów…. Dziś zachęcę Was do poznania najbardziej pospolicie występujących ziół wokół nas, które w swojej praktyce bardzo często wykorzystuje …

CZARNY BEZ – Owoce działają napotnie, wzmacniająco, przeczyszczająco, przeciwbólowo, usuwają z organizmu toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii, mają właściwości przeciwreumatyczne i przeciwzapalne.

MELISA –  wyciąg z liści działa uspokajająco w nerwicach serca, poprawia apetyt i trawienie. Działa wzmacniająco na mózg, serce oraz rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit. Wzmacnia pamięć, przeciwdziała niedokrwistości. Jest środkiem przeciwwymiotnym u kobiet ciężarnych oraz mlekopędnym. Wykazuje także słabe działanie nasenne. Łagodzi migreny wywołane złym trawieniem.

MNISZEK LEKARSKI – Wspomaga wątrobę i przewody żółciowe ułatwiając przepływ żółci do dwunastnicy, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia trawienie pokarmów, poprawia krążenie, działa moczopędnie i wydala związki azotowe z moczem, obniża poziom glukozy we krwi w początkowym okresie cukrzycy, oczyszcza krew, ma właściwości przeciwgnilne.

MIĘTA PIEPRZOWA – Liście działają pobudzająco na układ nerwowy i wzmaga czynność wydzielniczą żołądka, wątroby, pobudza łaknienie, zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg żółciowych, umożliwia prawidłowy pasaż treści jelitowej, zmniejszając wzdęcia, osłabia bóle jelitowe. Przy dużych dawkach ogranicza i hamuje senność.

POKRZYWA – Oczyszcza organizm ze złogów kwasu moczowego, zwęża naczynia krwionośne, hamuje krwawienie, odprowadza złogi żółciowe z dróg przewodów żółciowych, poprawia pracę wątroby i dzięki temu odtruwa organizm, wzmacnia żołądek, zmniejsza nadmierną potliwość. Ma działanie przeciwbiegunkowe, przeciwinfekcyjne, przeciwanemiczne, przeciwkrwotoczne i repulsyjne. Poprawia ogólną przemianę materii, pobudza wytwarzanie enzymów trzustkowych i zwiększa produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny.
To „wierzchołek góry” różnorodności… Przyroda otacza nas niezliczoną ilością gatunków roślin, które wykorzystywać można zarówno w kuchni jak i wspomagająco przy naturalnym leczeniu schorzeń… Idź, poszukaj, spróbuj – to TYLKO i AŻ natura.

text: Kamila Klimkiewicz

UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.