Brokuł jego magia,  jego tajemnice

Brokuł jego magia,  jego tajemnice

Brokuł warzywo, do którego nie wszyscy są przekonani. Jedni bardzo cenią to warzywo, a inni jeszcze twierdzą, że nie są jego zwolennikami. Zganiają wszystko na jego zapach po ugotowaniu.

A brokuł, to źródło witamin i minerałów : C, A, B, PP, wapnia, żelaza , fosforu, siarki, potasu , sulforafanu – substancji o właściwościach przeciwnowotworowych.

Jego prawdziwe odżywcze właściwości można odkryć tylko, gdy jest przygotowany w odpowiedniej temperaturze. Ale zanim o tym, najpierw o jego jakże cennych właściwościach.

  • właściwości antynowotworowe
  • brokuł na mocne stawy
  • na zdrowe oczy
  • chronią przed anemią
  • regulują poziom cukru we krwi
  • chronią przed nadciśnieniem
  • mogą uchronić przed wrzodami

Brokuł inaczej nazywany kalafiorem zielonym lub kapustą szparagową.

Swoje właściwości antynowotworowe zawdzięcza SULFORAFANOWI. Jest to silny przeciwutleniacz. Blokuje on powstawanie mutacji nowotworowych DNA, a także ułatwia niszczenie komórek nowo tworzącego się nowotworu. Jego działanie jest przede wszystkim prewencyjne ,czyli odgrywa istotną rolę wtedy, kiedy leki przyjmowane w dużych ilościach są już powoli odstawiane, a przychodzi czas na to, aby żyć dalej i dbać o swoje zdrowie. I wtedy właśnie on, BROKUŁ przychodzi z pomocą. Sulforafan zawarty w komórce zapobiega stanom zapalnym, które często dotykają osłabiony organizm.  Jakie rodzaje nowotworu czują strach przed tym warzywem:

  • rak prostaty,
  • piersi
  • płuc
  • jelita grubego

Aby brokuły mogły uwolnić swoje moce antyrakowe naukowcy z UNIVERSITY of ILLINOIS na lamach czasopisma „JOURNAL of FOOD science” podają najlepszy sposób ich przygotowania : powinny być blanszowane w temperaturze 76 stopni  na parze przez 3-4 minuty.

Dlaczego nie w wyższej temperaturze: , ponieważ wyższa temperatura niszczy myrozynazę -enzym niezbędny do produkcji sulforafanu.

Inne ośrodki badawcze na świecie  podają za zasadne spożywanie ugotowanych brokułów z dodatkami , które zawierają aktywną myrozynazę jak np. musztarda, rzodkiewka, rukola, wasabi, jak również pomidory.

Na temat brokułów, jak widać można dużo mówić . Ja chciałam się dziś skupić na tym jednym ich pozytywnym aspekcie . Nie jest to dużo, ale wystarczająco, by zrozumieć dlaczego tak bardzo zachęca się m.in mężczyzn do jedzenia brokuł,

Tekst. Joanna Głuszyk Dietetyk/ instruktor Nordic walking /technolog żywności