Dieta dla mózgu

Dieta dla mózgu

Około 50 lat temu naukowcy udowodnili ścisły związek między procesami myślowymi, koncentracją a dostarczaniem organizmowi składników odżywczych.  Jest to szczególnie ważny temat dla osób posiadających pracę umysłową, studentów i uczniów. Co zatem  jest dobre dla mózgu?

Mózg odbiera, przetwarza i przesyła miliony informacji. Choć zajmuje powierzchnię ok. 2 proc. masy ciała dorosłego człowieka, to jest bardzo energochłonny. Zużywa aż 20-25 proc. energii dostarczanej organizmowi. Jego pokarmem są glukoza i tlen. Sam mózg wykorzystuje prawie połowę krążącej we krwi glukozy,  reszta zaspokaja zapotrzebowanie innych komórek. Źródłem glukozy są węglowodany, co nie oznacza, że należy jeść słodycze, aby odżywić mózg. Należy spożywać węglowodany złożone, znajdujące się między innymi  w nasionach, ziarnach zbóż, niełuskanym ryżu, kaszach, ziemniakach, fasoli, soczewicy.

Szczególnie ważne dla rozwoju umysłowego są również witaminy z grupy B (występują  w niemal każdym pożywieniu pochodzenia roślinnego i zwierzęcego – różnica w rodzaju), C, E, β- karoten (szczególnie występujące w warzywach i owocach), składniki mineralne: żelazo, cynk, magnez, fosfor, potas (występowanie głównie mięso, produkty mleczarskie i zboża) niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) (ryby, nasiona) – w tym kwas CLA (produkty mleczne i mięso) oraz lecytyna (jaja, orzechy, zboża).

Intensywnie pracując czy przygotowując się do egzaminów pamiętaj również, że :

  • Rumianek – redukuje stres
  • Szałwia, mięta – pomaga w zapamiętywaniu i skupieniu
  • Rozmaryn – w procesach planowania
  • Cynamon – przyspiesza pracę mózgu
  • Kurkuma – wzmacnia komórki nerwowe
  • Miłorząb japoński – wspomaga pamięć i koncentrację
  • Żeń – szeń — wpływa na pamięć, redukuje stres
  • Kofeina – pobudza

Powodzenia w osiąganiu wyznaczonych celów.

text:OdNowa Kamila Klimkiewicz Kamila Klimkiewicz