Jesień barw…

Jesień barw…

Dookoła otacza Nas paleta barw, które ubogacają codzienność. Jesień w pełni! Różnorodność widać nie tylko w parku czy w ogrodzie ale i na talerzu. Matka natura obdarowała.Nas różnorodnością warzyw i owoców a kilkanaście lat temu naukowcy postanowili pogrupować je kolorów – przypisując każdej grupie inne właściwości zdrowotne.

Mamy 5 grup kolorystycznych  a każda z nich zawiera jedyne w swoim rodzaju składniki, które sprzyjają utrzymaniu dobrego zdrowia i samopoczucia.

Fioletowe – bakłażany, śliwki, czarne jagody, czarna porzeczka, ciemne winogrono, jeżyny, borówka amerykańska, owoce czarnego bzu, czerwona kapusta. Polecane szczególnie osobą uczącym się i żyjącym w stresie. Naturalne barwniki wspomagające witalność, a poprzez zawartość polifenoli i witaminy C, działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i wzmacniająco. Wspierają procesy trawienia.Obraz może zawierać: tekst

Czerwone – czerwona papryka, pomidory, buraki, wiśnie, owoc granatu, rzodkiewki.

Czerwone warzywa przede wszystkim działają na serce,  polecane szczególnie palaczom. Dzieje się tak za sprawą zawartego w nich likopenu. Jest on przeciwutleniaczem usprawniającym pracę serca i obniżającym poziom złego cholesterolu, regulują ciśnienie. Wykazuje również działanie odmładzające. Wpływają pozytywnie na stawy.

Zielone – brokuły, sałata, szpinak, kapusta, ogórek, kiwi, jarmuż, natka pietruszki, kiełki.

Zawierają składniki niezbędne do prawidłowej pracy organizmu: kwas foliowy, błonnik oraz przeciwutleniacze. Polecane szczególnie osobą na oczyszczaniu i potrzebujące „odnowienia sił”. Wspomagają odchudzanie, poprzez regulację pracy jelit oraz są niską kaloryczność. Wpływają na obniżenie cholesterolu.

Żółto-pomarańczowe – morele, marchew, pomarańcze, banany, mandarynki, cytrusy, brzoskwinie, dynia, papaja.

Zawierają dużo karotenoidów, przez co  w organizmie mają zdolność usuwania wolnych rodników powstających w otoczeniu np. dym papierosowy. Poprawiają stan skóry, wzroku. Polecane szczególnie Panią i osobą z chorobami stawowymi.

Białe – czosnek, chrzan, por, rzodkiewka biała, cebula, kalarepa, kapusta biała, rzepa, pieczarki, kalafior, ziemniaki.

To siła antybakteryjna, wzmacniają układ odpornościowy  i działająca przeciwzapalnie. Polecane osobą o słabej odporności.

Choć wiele barw w przyrodzie bywa, bez wątpienia korzystamy z wszystkich na talerzu wszystkie  – to zapewni nam dobre samopoczucie, piękno i zdrowie.

Centrum OdNowa Kamila Klimkiewicz