Przepyszne kruche ciasteczka oblane lukrem o słodkim smaku mandarynki, do tego obtoczone do połowy przepysznymi posypkami o smaku truskawkowym, mango… Idealne dla dzieci.

Na około 24 ciasteczka potrzebujesz:

  • 175 g miękkiego masła,
  • 100 g cukru z prawdziwą wanilią zmielonego na cukier puder,
  • 2 żółtka,
  • 300 g mąki orkiszowej,
  • otarta skórka z dwóch mandarynek

Na lukier mandarynkowy potrzebujesz:

  • 140 g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z mandarynki
  • kolorowa posypka do dekoracji (użyłam posypek Decorada od Delecty: maczek truskawkowy, maczek mango i posypka wielokolorowa).

Wszystkie składniki na ciasteczka umieść w misie robota kuchennego i wyrób elastyczne ciasto. Z ciasta ulep kulki wielości orzecha włoskiego i wyłóż je na blachę. Rozpłaszcz palcami każdą kulkę. Ponieważ ciasteczka nie rosną, możesz kulki ułożyć blisko siebie. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut do zezłocenia się brzegów ciastek. Studź na kratce.

Składniki na lukier (cukier puder i sok z mandarynki) wymieszaj widelcem w miseczce. Ostygnięte ciastka zanurz w lukrze mandarynkowym i obtocz posypką. Zostaw na kratce do wyschnięcia lukru.

Manufaktura Ciastek

ciasteczka waniliowe z lukrem mandarynkowym