Lato – czas warzyw i owoców…

Lato – czas warzyw i owoców…

Nadeszło upragnione lato… a z nim wakacje!!! Czas zrelaksować umysł i popracować nad swoją sylwetką i kondycją

Słonko zachęca do przebywania na świeżym powietrzu, a ogródki i sady zachęcają barwami, zapachami świeżych owoców i warzyw. To najlepszy czas aby wzmocnić organizm, dodać sobie sił witalnych, poprawić stan cery i kondycję włosów a przy okazji oczyścić organizm i zredukować  wagę.Zdjęcie użytkownika OdNowa Kamila Klimkiewicz.

To warzywa i owoce są źródłami witamin, błonnika oraz cennych mikroelementów i soli mineralnych. Różnorodność smaków, niezliczona liczba wariantów potraw i przekąsek, które można przygotowywać z owoców i warzyw – typu gotowanie, parowanie, grillowanie, a najlepiej na surowo – nie pozwolą Ci się nimi znudzić.

Pamiętaj, że…

Jedząc „produkty lata” zmniejszasz ryzyko udaru (chorób sercowo – naczyniowych), cukrzycy typu II, zachorowania na nowotwory, np. jamy ustnej, żołądka, jelita grubego i odbytu, w przypadku warzyw bogatych w potas może zmniejszać ryzyko nadciśnienia, tworzenia się kamieni nerkowych, oraz pomagać w zmniejszeniu ubytku kości. Pomagamy organizmowi w tworzeniu czerwonych komórek krwi, wzmacniamy wzrok, uszczelniamy naczynia krwionośne. Ile owoców i warzyw tyle zastosowań!

Polecam zabawę w komponowanie potraw kolorystycznie – pobudza to wyobraźnie i zmysły. Zielona grupa warzyw to między innymi ogórki, szpinak, brokuły i sałata. Czerwoną grupę reprezentują pomidory, papryka, jabłka, granaty i truskawki. Banany, ananasy, marchewki i melony to przedstawiciele grupy trzeciej – żółto-pomarańczowej. Kolejna grupa to warzywa i owoce skupione wokół barwy białej, czyli kalafiory, cebula, czosnek i kapusta pekińska. Czarna grupa to na przykład bakłażany, borówki i czarne porzeczki.

Spróbuj wykorzystywać owoce i warzywa sezonowo tj. w porach kiedy dojrzewają, co zapewni ich najlepszy skład a poza tym uchroni przed szkodliwym działaniem substancji konserwujących. W komponowaniu wyśmienitych zdrowych, letnich potraw nie zapomni o bogactwie lata typu zioła ale i kwiaty jadalne jak akacja, nasturcja czy róża.

Nie marnuj czasu – zadbaj o siebie!

Text: OdNowa Kamila Klimkiewicz