Woda to zarazem najważniejsze dobro na naszym globie jak i główny składnik naszego organizmu. Zawartość wody u dorosłego , nieotyłego mężczyzny wynosi około 60% a u nieotyłej kobiety około 54%.
Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, iż bez wody nie jesteśmy w stanie długo funkcjonować. Świat bez niej by nie istniał. Jej zalety są tak duże i znaczące, że nie mogą zosta
„Nie istnieje żadna ludzka działalność, która mogłaby obyć się bez wody”
Woda jest składową każdego rodzaju żywności jaką spożywamy. W zależności od procentowej zawartości w produkcie możemy je podzielić na żywność:
- O bardzo dużej zawartości wody (pow. 90gwody/100g produktu)
- O dużej zawartości wody ( 81-90 g)
- O średniej zawartości wody (51-80g)
- O małej zawartości wody ( 20-50g)
- O bardzo małej zawartości wody (1-20g )
- Prawie bezwonne (<1g)
Do czego potrzebna jest naszemu organizmowi woda? Jaka jest jej rola w naszym ciele?
Woda niezbędna jest do utrzymania homeostazy komórek w
naszym organizmie. Jej niedobory będą powodowały odwodnienie, które w najgorszym razie może skończyć się śmiercią. Jej zawartość w naszym organizmie jest wielkością zmienną w zależności od wieku, płci, zawartości tkanki tłuszczowej.W organizmie człowieka woda spełnia wiele funkcji . Bez niej tak naprawdę nie mogą w naszym ciele odbywać się w sposób prawidłowy, niezakłócony żadne reakcje biochemiczne
Woda jako materiał budulcowy .
W takiej roli występuje jako składnik komórek oraz płynów ustrojowych. Woda to dobry rozpuszczalnik dla wielu substancji. Może stanowić ona zarówno substrat lub produkt w reakcjach biochemicznych zachodzących w naszym organizmie. Pierwszym takim układem , który potrzebuje duże ilości wody jest przewód pokarmowy.
Dzięki niej:
- soki trawienne wykazują łatwość mieszania się z treś
- cią pokarmową
- zapewnia łatwiejsze formowanie kęsów
- zapewnia łatwiejsze przesuwanie treści pokarmowej
- trawienie pokarmów
- pozwala na przemieszczanie się rozpuszczonych w niej substancji pomiędzy organellami
- ułatwia wymianę substancji z otaczającym środowiskiem
- ułatwia wydalanie końcowych metabolitów przemiany materii
- pełni funkcję termoregulatora
Wyżej wymienione zalety wody nie są bez znaczenia dla każdego z nas. Szczególne znaczenie nabierają w trakcie trwania procesu odchudzania. Często w swoim gabinecie spotykam się z jednym głównym problemem. „zaczynam dzień od kawy …..” Nie jest rozwiązanie dobre dla naszego organizmu.
Dobrym zwyczajem jest picie wody na czczo w ilości 1-2 szklanek .
Co nam to daje ?
Bardzo dużo, przede wszystkim oczyszcza , obmywa nasz układ pokarmowych z resztek, toksyn, pobudza proces trawienia a tym samym wspomaga proces odchudzania, pozwala „obudzić” nasz organizm do pracy , zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych.
Pamiętajmy także o nie popijaniu w trakcie posiłków . Napijmy się wody około 10-15 minut przed posiłkiem jak również po posiłku w podobnym odstępie czasowym. Przyjęte zostało iż minimalna ilość wody jaka jest niezbędna do przeżycia a zarazem chroni przed wystąpieniem zmian patologicznych to 1000ml. na dobę.
Normy IŻŻ na podstawie wystarczającego spożycia AI zaleca dla kobiet 2000ml /dobę dla mężczyzn 2500ml/dobę wody pochodzącej z napojów i produktów spożywczych.
Oczywiście zapotrzebowanie na wodę jest kwestią indywidualna dla każdej z osób zależną od wielu czynników zarówno osobniczych takic
h jak wiek , stan fizjologiczny aktywność fizyczna jak i choroby , oraz od czynników środowiskowych : temperatura, wilgotność otoczenia , wysokość nad poziomem morza, skład posiłków. Na naszym rynku pojawia się bardzo dużo różnego rodzaju wód. Czasami mamy mętlik w głowie, nie umiemy wybrać z całego grona dostojnych wód.
Czym się sugerować dokonując zakupu ?
Wody sprzedawane w Polsce można podzielić :
- naturalne wody mineralne . Jedyne co można do nich dodać dodatkowo to dwutlenek węgla
- naturalne wody źródlane . Taka woda może być uzdatniania
- wody stołowe (mineralizowane)
- lecznicze wody mineralne
Wody mogą być doskonałym uzupełnieniem braków wapnia bądź magnezu w diecie , w przypadku sytuacji , gdy z diety jest eliminowany np. nabiał lub gdy dieta jest z małą ilością węglowodanów. Decydując się na wody wysokomineralizowane, które charakteryzują się również znaczące ilości chlorków sodu nie są wskazane dla osób na diecie małosolnej z nadciśnieniem, dla osób z skłonnościami do kamicy nerkowej jak również dzieci. Wody te są zalecane raczej przy dużych utratach składników wskutek np. pocenia. Mikroelementy zawarte w wodach mineralnych mogą zmniejszać podatność organizmu na stres, skarać czas regeneracji, poprawiać ogólne samopoczucie, są niezbędne w procesie odchudzania, poprawiają kondycje psychofizyczną
Znaczenie prozdrowotne i fizjologiczne zarówno wód mineralnych i stołowych nie powinno nas odstraszać od jej picia .
Od wody powinniśmy zaczynać dzień dla naszej cery dla świeższego, zdrowego, bardziej młodzieńczego spojrzenia, dla lepszego trawienia, dla naszej lepszej, ładniejszej sylwetki, dla świeższego oddechu J i wielu innych zalet dzięki którym nasz organizm będzie nam bardzo wdzięczny .
Text: Jmg-dietetyk Joanna Głuszyk