ciasteczka_z_gorzkiej_czekolady1

Czekoladowe ciasteczka z gorzką czekoladą

Ten kto lubi smak prawdziwej czekolady, takiej 90% kakao, te ciasteczka na pewno polubi. Są kruche, za bardzo nie dla dzieci, bo okruszków wszędzie pełno…:) Co kto lubi… Mi smakowały bardzo, młodszemu podobnie jak mi, a starszy, który pomagał mi je przygotować, był zdegustowany i rozczarowany. Jednak zbyt cierpki smak czekolady można zniwelować dodając większej ilości cukru lub dodając czekolady np. 60% kakao.
Inspiracja: Paweł Małecki

h

Składniki na około 20 ciasteczek o średnicy 4 cm:

  • tabliczka gorzkiej czekolady, u mnie 90% kakao,
  • 125 g masła, u mnie masło klarowane,
  • 120 g cukru (przy mniej gorzkiej czekoladzie, można dać mniej cukru),
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczko sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • szczypta soli,
  • 30 g kakao,
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Masło utrzyj razem z cukrem. Dodaj jajko i pozostałe składniki. Ciasto będzie miękkie i będzie się lepić, dlatego warto obsypać blat obficie mąką, by ciasto przy wałkowaniu nie lepiło się do wałka.
  3. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wycinaj krążki o średnicy 4 cm.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut.
  5. Smacznego!

D

 

Więcej podobnych i innych pysznych przepisów na:
ManufakturaCiastek.blox.pl
by Joanna Latuszek

UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.