tangerines-1721620_1920

Mandarynki czy warto je jeść?

Mandarynki dostarczają małą ilość kalorii (średniej wielkości mandarynka o wadze 65 g dostarcza 34 kcal), a ich indeks glikemiczny jest stosunkowo niski .
Dlaczego oprócz tego że są niskokaloryczne warto je jeść?

Ponieważ są doskonałym źródłem błonnika regulującego pracę jelit . Są one bogate w witaminy  A i C oraz w magnez,potas.

Blisko 85% zawartości mandarynek stanowi woda.

Dlatego jest to doskonały owoc poprawiający moczopędność,tym samym usuwa nadmierną ilość wody w organizmie.
Mandarynki pomogą osobom cierpiącym na zaparcia oraz infekcje dróg moczowych.

Skórka mandarynek wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym od lat!
Olejek eteryczny, który w niej się znajduje uważany jest za afrodyzjak. Używa się go do robienia kosmetyków i perfum. Ma właściwości ściągające, dlatego sprawdza się w pielęgnacji cery trądzikowej i rozstępów.

Oczyszcza, odmładza i nawilża skórę.

Ma właściwości zdrowotne: uspokaja, zwalcza bezsenność, przynosi ulgę osobom chorym na depresję. Naukowcy przypuszczają, że mandarynki niszczą komórki odpowiedzialne za niektóre nowotwory, na przykład raka wątroby.
Rodzaje mandarynek: Mandarynki występują w wielu odmianach.
Najpopularniejszy gatunek to klementynka, krzyżówka mandarynki z pomarańczą pochodząca z Algierii, ma mało pestek.

Natomiast satsuma  w ogóle ich nie posiada .
Odmiana tangela jest bardzo słodka z gorzkim posmakiem (to zasługa krzyżówki z grejpfrutem), a tangerynka nieco cierpka.

Myślę ,że ze względów zdrowotnych warto byłoby spróbować każdy rodzaj 🙂

text: Justyna Wichlińska Dietetyk/Trener Personalny

 

UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.