Mandarynki dostarczają małą ilość kalorii (średniej wielkości mandarynka o wadze 65 g dostarcza 34 kcal), a ich indeks glikemiczny jest stosunkowo niski .
Dlaczego oprócz tego że są niskokaloryczne warto je jeść?
Ponieważ są doskonałym źródłem błonnika regulującego pracę jelit . Są one bogate w witaminy A i C oraz w magnez,potas.
Blisko 85% zawartości mandarynek stanowi woda.
Dlatego jest to doskonały owoc poprawiający moczopędność,tym samym usuwa nadmierną ilość wody w organizmie.
Mandarynki pomogą osobom cierpiącym na zaparcia oraz infekcje dróg moczowych.
Skórka mandarynek wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym od lat!
Olejek eteryczny, który w niej się znajduje uważany jest za afrodyzjak. Używa się go do robienia kosmetyków i perfum. Ma właściwości ściągające, dlatego sprawdza się w pielęgnacji cery trądzikowej i rozstępów.
Oczyszcza, odmładza i nawilża skórę.
Ma właściwości zdrowotne: uspokaja, zwalcza bezsenność, przynosi ulgę osobom chorym na depresję. Naukowcy przypuszczają, że mandarynki niszczą komórki odpowiedzialne za niektóre nowotwory, na przykład raka wątroby.
Rodzaje mandarynek: Mandarynki występują w wielu odmianach.
Najpopularniejszy gatunek to klementynka, krzyżówka mandarynki z pomarańczą pochodząca z Algierii, ma mało pestek.
Natomiast satsuma w ogóle ich nie posiada .
Odmiana tangela jest bardzo słodka z gorzkim posmakiem (to zasługa krzyżówki z grejpfrutem), a tangerynka nieco cierpka.
Myślę ,że ze względów zdrowotnych warto byłoby spróbować każdy rodzaj 🙂
text: Justyna Wichlińska Dietetyk/Trener Personalny