notice-43807_1280

MITY ŻYWIENIOWE

Przechodzą z ust do ust niczym dobra plotka – prawdy i mity na temat tego jak jadać zdrowo, czego nie wolno ze soba łączyć.  W tym artykule chciałabym przyblizyc Wam kilka najpolularniejszych plotek.

Mity żywieniowe czyli, co i z czym jeść by byo zdrowo. Każda z nas na pewno kilka razy zetkneła sie ze stwierdzeniami  :

– „nie jedz po 18 bo przytyjesz”,

– „jogurt light jest zdrowszy bo nie ma tłuszczu”,

–  „na kolacje jedz tylko owoce – nie przytyjesz”,  czy wiele innych.

  1. Nie wolno jeść po 18.00.

Nie wolno jeżeli chodzisz spać o 19. Prawda jest taka, że ostatni posiłek powinniśmy spożywać na 2 – 3 godziny przed pójściem spać.  Zbyt długie niedostarczanie organizmowi składików odżywczych może spowodować rozregulowanie metabolizmu.  Kolacja powinna być lekkostrawna, na tyle by w nocy nasz organizm nie męczył sie nad trawieniem. Odpuść sobie  pizzę,  czy jajecznicę z boczkiem.

  1. Owoce można jeść bez ograniczeń.

Owoce są zdrowe i należy je spożywać do 2-3 razy dziennie. Oprócz cennych składników zawierają dużo cukrów (np. banany, winogrona), które powinniśmy spożywać do południa, czy też po wysiłku fizycznym. Powinniśmy spożywać owoce o niskim indeksie glikemicznym tj. jabłka, czereśnie, cytrusy, truskawki- które zaspokoją głód, ale nie spowodują skoku cukru we krwi. Powinny być traktowane jako posiłek i nie wolno ich pomijać ich liczenia w dziennym bilansie kalorycznym. Najlepiej nie objadać sie nimi na noc.

  1. W trakcie odchudzania nie wolno jeść pieczywa.

Pieczywo jest źródłem węglowodanów, których potrzebuje nasz organizm, by móc prawidłowo funkcjonować. W diecie powinniśmy spożywać produkty żytnie- pełnoziarniste, orkiszowe, razowe, graham. Zawierają one więcej witamin i błonnika, niż pieczywo pszenne. Porcja to 1 – 2 kromki. Wybierajmy pieczywo bez zbędnych dodatków chemicznych, najlepiej na zakwasie.Uważajmy na pseudo zdrowe pieczywo z dodatkiem karmelu.

  1. Podczas odchudzania je się bardzo mało i ciągle jest się głodnym.

Podczas diety powinniśmy spożywać 4-5 posiłków o małej objętości, ale dobrej jakościowo żywności nieprzetworzonej: owoców, warzyw i zdrowych tłuszczy. Im mniej jemy, tym więcej nasz organizm odkłada w postaci tkanki tłuszczowej ponieważ spowalniamy metabolizm. W efekcie czego mamy napady wilczego głodu i objadamy sie wieczorami.

Zatem nie dajmy się zwariować, nie każda zasłyszana plotka jest prawdą i nie każdą należy wziąć sobie do serca. Najlepiej sprawdźcie „plotkę” u dobrego źródła  jakim jest doradca żywieniowy i dietetyk.

notice-43807_1280

Życzę smacznego

Katarzyna Rostrygin
Doradca żywieniowy

UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.