Sezon truskawkowy właśnie się rozpoczyna . Kuszą swoim kolorem, zapachem ale także walorami zdrowotnymi . Możemy się cieszyć ich wspaniałymi walorami smakowymi będącymi istną orgią dla naszego podniebienia. Dlaczego aż tak mocno wychwalam ten owoc?
Z wielu powodów. Jest skarbnicą witamin, składników mineralnych i nie tylko, ale wszystko po kolei.
Zawartość witaminy C w truskawkach może nie zachwyca zbyt duża ilością ale zaspakaja powyżej 75% naszego dziennego zapotrzebowania. W 100g tej czerwonej rozkoszy jest jej około 66 mg w 100g . A czym jest witamina C dla naszego organizmu przypominać chyba nie trzeba . Drodzy biegacze i nie tylko jest jednym z silniejszych antyutleniaczy, niezbędna do syntezy kolagenu, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, hamuje utlenianie tzw „złego cholesterolu”, o jej zbawiennym wpływie na stan naszej skóry naszych Pań nie muszę przekonywać.
Truskawki zawierają foliany (100g/ 17mikrogram) – niezbędne w syntezie kwasów nukleinowych, puryn i pirymidyn.
Związki mineralne w truskawkach również pomagają naszym kościom, zębom oraz mięśniom.
Truskawki to jednak przede wszystkim doskonały produkt dla osób:
- dbających o swoja figurę . 100g tego owocu to tylko 33kcal. – właściwości oczyszczające (bromelina)
- dla osób zestresowanych, osób ćwiczących – doskonały produkt odkwaszający
- nawet dla cukrzyków – IG 40 a ŁG – to tylko 2,32
- dla osób dbających o swoją cerę, włosy, paznokcie,
Wspominałam już o zbawiennych właściwościach truskawek p/utleniających. Nie jest to zasługa tylko i wyłącznie witaminy C. Te słodkie przepyszne owoce są doskonałym źródłem:
- polifenoli – uważanych w diecie za substancje korzystne dla zdrowia człowieka i przypisuje im się działanie przeciwnowotworowe oraz ochronne przeciwko chorobom układu krążenia.
- antocyjanów – chronią nasz organizm przed śmiercią komórek
- kwercytyny – dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne. Kwercetyna hamuje zlepianie się płytek krwi i zapobiega zakrzepom, chroni naczynia przed szkodliwym „złym” cholesterolem LDL, pomaga również osobom, którym dokuczają żylaki i kruchość naczyń krwionośnych, właściwości p/zapalne, ułatwia życie alergikom z wiecznym katarem siennym
- kempfelor – wykazuje działanie spazmolityczne, p/alergiczne, p/grzybicze
- kwasu elagowego – w profilaktyce p/nowotworowej. Badania publikowane w czasopismach naukowych wykazują iż kwas elagowy po dotarciu do komórki nowotworowej w ciągu 48 godzinach hamuje podziały komórek nowotworowych natomiast po 72 godzinach powoduje obumieranie tych komórek (potwierdzono to przy raku piersi, trzustki, gardła, skóry, płuc, okrężnicy i prostaty). Kwas ten jest związkiem z grupy polifenoli, którego głównym celem jest:
- wspieranie układu odpornościowy organizmu,
- bycie antyoksydantem,
- ochrona przed nowotworami,
- unieczynnienie związków rakotwórczych.
Truskawki zalecane są w schorzeniach wątroby, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze, w chorobach reumatycznych, artretycznych.
Odchodząc troszkę od samego owocu należy także docenić ich liście zawierające kwas krzemowy doskonale sprawdzający się w biegunkach, żółtaczce, anginie i upławach.
Truskawki to nie tylko przetwory ale także wchodzą w skład kosmetyków , głównie środków do pielęgnacji cery przesuszonej, zniszczonej i łuszczącej jak również skłonnej do przebarwień.
Cieszmy się tym iż mamy możliwość jedzenia truskawek, doceńmy ich walory smakowe, zdrowotne i szalejmy w kuchni z oczywiście w otoczeniu i z wykorzystaniem truskawek.
Przepisy na koktajle ze zdjęcia:
Koktajl ciemniejszy
100g truskawek
1 pomarańcza
½ szklanki soku z buraka.
Wszystko razem zmiksować
Koktajl jaśniejszy
1 banan
100g truskawek
1 łyżka słonecznika
½ szklanki wody
Wszystko razem zmiksować.
Text: Jmg-dietetyk Joanna Głuszyk, instruktor nordic-walking