19.07.2017 Justyna Wichlińska2.

Truskawki to samo zdrowie!

Truskawki naładowane są pektynami, które pobudzają pracę jelit.
Ponadto owoce te przyspieszają metabolizm, regulują trawienie, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze, utrudniają wchłanianie tłuszczu!

100g truskawek, to zaledwie 28 kcal, są sycące i mogą stanowić super zamiennik dla osób łasych na słodkie (pamiętajmy tylko, by spożywać je same bez śmietany, czy cukru, wtedy na pewno zadbamy o swoją figurę.
Te czerwone owoce w 90% składają się z wody, dlatego wykazują działanie moczopędne, więc wspomagają pracę nerek.

Pamiętajmy, by jeść je od razu tego samego dnia, ponieważ szybko się psują.
Można doskonale wykorzystywać je w kuchni, robiąc  z nich różnorakie przetwory np.: dżemy, konfitury, sok, czy  ciasto z truskawek.

Wartość odżywcza truskawek (100 g)

Porcja 100 g truskawek zawiera 60 mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Jest w nich też sporo witamin z grupy B, a także niewielkie ilości witaminy A i E oraz mikroelementy: chroniące przed anemią żelazo, wzmacniające kości wapń i fosfor.

kalorie – 28

węglowodany – 7,2 g

białko – 0,7 g

tłuszcze – 0,4 g

błonnik – 1,8 g

indeks glikemiczny (IG) truskawek – 40

Mikro- i makroelementy w truskawkach (100 g)

wapń – 16 mg

żelazo – 0,41 mg

magnez – 13 mg

fosfor – 24 mg

potas – 153 mg

sód – 1 mg

cynk – 0,14 mg

Witaminy w truskawkach (100 g)

witamina C – 60 mg

witamina A – 1 μg

witamina E – 0,29 μg

witamina B1 (tiamina) – 0,024 mg

witamina B2 (ryboflawina) – 0,022 mg

witamina B3 (PP) – 0,386 mg

witamina B6 – 0,047 mg

Źródło:  USDA National Nutrient Database

Tekst: Justyna Wichlińska, Trener personalny, Dietetyk

 

 

 

 

UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.