Truskawki naładowane są pektynami, które pobudzają pracę jelit.
Ponadto owoce te przyspieszają metabolizm, regulują trawienie, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze, utrudniają wchłanianie tłuszczu!
100g truskawek, to zaledwie 28 kcal, są sycące i mogą stanowić super zamiennik dla osób łasych na słodkie (pamiętajmy tylko, by spożywać je same bez śmietany, czy cukru, wtedy na pewno zadbamy o swoją figurę.
Te czerwone owoce w 90% składają się z wody, dlatego wykazują działanie moczopędne, więc wspomagają pracę nerek.
Pamiętajmy, by jeść je od razu tego samego dnia, ponieważ szybko się psują.
Można doskonale wykorzystywać je w kuchni, robiąc z nich różnorakie przetwory np.: dżemy, konfitury, sok, czy ciasto z truskawek.
Wartość odżywcza truskawek (100 g)
Porcja 100 g truskawek zawiera 60 mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Jest w nich też sporo witamin z grupy B, a także niewielkie ilości witaminy A i E oraz mikroelementy: chroniące przed anemią żelazo, wzmacniające kości wapń i fosfor.
kalorie – 28
węglowodany – 7,2 g
białko – 0,7 g
tłuszcze – 0,4 g
błonnik – 1,8 g
indeks glikemiczny (IG) truskawek – 40
Mikro- i makroelementy w truskawkach (100 g)
wapń – 16 mg
żelazo – 0,41 mg
magnez – 13 mg
fosfor – 24 mg
potas – 153 mg
sód – 1 mg
cynk – 0,14 mg
Witaminy w truskawkach (100 g)
witamina C – 60 mg
witamina A – 1 μg
witamina E – 0,29 μg
witamina B1 (tiamina) – 0,024 mg
witamina B2 (ryboflawina) – 0,022 mg
witamina B3 (PP) – 0,386 mg
witamina B6 – 0,047 mg
Źródło: USDA National Nutrient Database
Tekst: Justyna Wichlińska, Trener personalny, Dietetyk