blackberry-200535_1920

Zdrowa jesień

Wraz ze zmianą pory roku , nadejściem jesieni ,coraz częściej zaczynamy chorować.

Ważne aby w tym okresie wzmocnić układ immunologiczny (odpornościowy), którego prawidłowe funkcjonowanie zależy między innymi od aktywności fizycznej, odpowiedniej  ilość snu, odpoczynku, a także od dobrze zbilansowanej diety. Warto w tym okresie zwrócić uwagę na produkty, które wzmocnią układ immunologiczny,  a tym samym zmniejszą częstość zachorowania. Witamina C pomaga w obronie organizmu przed infekcjami. Dobrym źródłem tej witaminy jest papryka, natka pietruszki , brukselka , brokuł, a także kiwi, grapefruit, cytryna oraz pomarańcza. W kontekście odporności nie można również zapomnieć  o  ß-karotenie, którego znajdziemy  również w papryce , pomidorze, marchewce, szpinaku, moreli , brzoskwini . Silne działanie bakteriobójcze wykazuje czosnek i cebula, dzięki  zawartości fitoncydów.

Coraz części docenia się rolę witaminy D3

Wpływa ona na komórki układu immunologicznego, do których zalicza się m.in. makrofagi, limfocyty B i T, eozynofile i neutrofile. Ponad to witamina ta nasila wytwarzanie katelicydyny, białka o właściwościach bakteriobójczych.  Produkty spożywcze, które zawierają witaminą D3 to tran,  śledź, łosoś , sardynka- czyli tłuste ryby morskie.

Sprawny układ odpornościowy jest uzależniony również  od prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Stymulacja mikrobiomu jest możliwa dzięki spożywaniu  produktów kiszonych, w których poprzez fermentację powstają korzystne bakterie probiotyczne.  Bardzo ważne jest, aby nie mylić produktów kiszonych z kwaszonymi, w których używa się octu i namnażanie dobroczynnej flory bakteryjnej jest niemożliwe .

Ważną rolę w kształtowaniu odporności organizmu odgrywają także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, występujące głównie w tłustych rybach morskich takich jak sardynki, łosoś, śledź. Natomiast  w świecie roślinnym możemy znaleźć je w orzechach włoskich, oleju rzepakowym i lnianym .

Wśród składników wpływających na odporność nie może zabraknąć imbiru. Ważne jest aby przecisnąć go bez praskę, dzięki czemu uwolnimy oleje, zwane geraniolami, które posiadają właściwości antybakteryjne i przeciwgorączkowe.

Dr inż. Anna Sobczak-Czynsz

Dietetyk  Fizjoline

Fizjoline Centrum Medyczne – Rehabilitacji i Treningu Personalnego

UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.