Truskawki – nieskończone dobro dla człowieka i jego zdrowia

Truskawki – nieskończone dobro dla człowieka i jego zdrowia

Sezon truskawkowy właśnie się rozpoczyna . Kuszą swoim kolorem, zapachem ale także walorami zdrowotnymi . Możemy się cieszyć ich wspaniałymi walorami smakowymi będącymi istną orgią dla naszego podniebienia. Dlaczego aż tak mocno wychwalam ten owoc?

Z wielu powodów. Jest skarbnicą witamin, składników mineralnych i nie tylko, ale wszystko po kolei.

Zawartość witaminy C w truskawkach może nie zachwyca zbyt duża ilością ale zaspakaja powyżej 75% naszego dziennego zapotrzebowania. W 100g tej  czerwonej rozkoszy  jest jej około  66 mg w 100g . A czym jest witamina C dla naszego organizmu przypominać chyba nie trzeba . Drodzy biegacze i nie tylko  jest jednym  z silniejszych antyutleniaczy, niezbędna do syntezy  kolagenu, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, hamuje utlenianie tzw „złego cholesterolu”, o jej zbawiennym wpływie na stan naszej skóry naszych Pań nie muszę przekonywać.

Truskawki zawierają  foliany (100g/ 17mikrogram) – niezbędne w syntezie kwasów nukleinowych, puryn i pirymidyn.

Związki mineralne w truskawkach również pomagają naszym kościom, zębom oraz mięśniom.

Truskawki to jednak przede wszystkim doskonały produkt dla osób:

  • dbających o swoja figurę . 100g tego owocu to tylko 33kcal.  – właściwości oczyszczające (bromelina)
  • dla osób zestresowanych, osób ćwiczących – doskonały produkt odkwaszający
  • nawet dla cukrzyków – IG 40 a ŁG – to tylko 2,32
  • dla osób dbających o swoją cerę, włosy, paznokcie,

Wspominałam już o zbawiennych właściwościach truskawek p/utleniających. Nie jest to zasługa tylko i wyłącznie witaminy C. Te słodkie przepyszne owoce są doskonałym źródłem:

  • polifenoli – uważanych w diecie za substancje korzystne dla zdrowia człowieka i przypisuje im się działanie przeciwnowotworowe oraz ochronne przeciwko chorobom układu krążenia.
  • antocyjanów – chronią nasz organizm przed śmiercią komórek
  • kwercytyny – dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne. Kwercetyna hamuje zlepianie się płytek krwi i zapobiega zakrzepom, chroni naczynia przed szkodliwym „złym” cholesterolem LDL, pomaga również osobom, którym dokuczają żylaki i kruchość naczyń krwionośnych, właściwości p/zapalne, ułatwia życie alergikom z wiecznym katarem siennym
  • kempfelor – wykazuje działanie spazmolityczne, p/alergiczne, p/grzybicze
  • kwasu elagowego – w profilaktyce p/nowotworowej. Badania publikowane w czasopismach naukowych  wykazują iż kwas elagowy po dotarciu do komórki nowotworowej w ciągu 48 godzinach hamuje podziały komórek nowotworowych natomiast po 72 godzinach powoduje obumieranie tych komórek (potwierdzono to przy raku piersi, trzustki, gardła, skóry, płuc, okrężnicy i prostaty). Kwas ten  jest związkiem z grupy polifenoli, którego głównym celem jest:
    • wspieranie  układu odpornościowy organizmu,
    • bycie  antyoksydantem,
    • ochrona przed nowotworami,
    • unieczynnienie związków rakotwórczych.

Truskawki zalecane są w schorzeniach wątroby, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze, w chorobach reumatycznych, artretycznych.

Odchodząc troszkę od samego owocu należy także docenić ich liście zawierające kwas krzemowy  doskonale sprawdzający się w biegunkach, żółtaczce, anginie i upławach.

Truskawki to nie tylko przetwory ale także wchodzą w skład kosmetyków , głównie środków do pielęgnacji cery przesuszonej, zniszczonej i łuszczącej jak również skłonnej do przebarwień.

Cieszmy się tym iż mamy możliwość jedzenia truskawek, doceńmy ich walory smakowe, zdrowotne i szalejmy w kuchni z oczywiście w otoczeniu i z wykorzystaniem truskawek.

Przepisy na koktajle ze zdjęcia:

Koktajl ciemniejszy

100g truskawek

1 pomarańcza

½ szklanki soku z buraka.

Wszystko razem zmiksować

Koktajl jaśniejszy

1 banan

100g truskawek

1 łyżka słonecznika

½ szklanki wody

Wszystko razem zmiksować.

Text: Jmg-dietetyk Joanna Głuszyk, instruktor nordic-walking