mug-3059994_1920

Czarodziejska moc ciepła ..

CZa oknem hula wiatr, temperatury bliskie zeru… Otulamy się kocem i sięgamy po .. No właśnie … po coś co Nas rozgrzeje !!! I tu żywność ma swoich faworytów.

Już wiele wieków temu medycyna chińska podzieliła żywność na potrawy wyziębiające, wychładzające, obojętne, rozgrzewające i gorące. Związane było to z faktem ujęcia organizm jako „mikrokosmosu„ wypełnionego energią życiową. Zwrócono już w tedy uwagę, że Nasz sposób żywienia – jego dopasowanie do klimatu, w którym żyjemy oraz pory roku. Dziś zaleca się szczególnie stosowanie odpowiednich przypraw,  które nadają nie tylko charakteru potrawą ale i działają rozgrzewająco lub wychładzająco.

Okres jesienno – zimowym to przede wszystkim:

Cynamon  – hamuje rozwój bakterii, ma działanie antyseptyczne, czyli odkażające. Napój ze szczyptą cynamonu skutecznie zwalcza np. infekcje gardła. Stanowi doskonałe źródło manganu, żelaza i wapnia. Doskonale podkreśla smak deserów. Można go dodawać do kawy lub herbaty, a także do dań mięsnych. Pamiętaj.. cynamon poprawia pamięć 😉

Goździki – nadają się idealnie jako dodatek do kawy, herbaty, niektórych zup oraz pasują do potraw mięsnych. Mielone goździki podbijają smak pierników i ciast. Skutecznie zwalczają wolne rodniki i oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki właściwościom bakteriobójczym wzmacniają układ odpornościowy i zwalczają infekcje. Oprócz walorów rozgrzewających, goździka przypisuje się działanie antynowotworowe.

Imbir – posiada ostry smak i cytrynowy zapach. Przyspiesza krążenie, dzięki czemu robi nam się cieplej, chroni przed infekcjami. Pasuje zarówno do potraw słodkich jak i  pikantnych m.in. zup, pieczonej wieprzowiny, ryżu, a także deserów. Pokrojony świeży imbir możemy dodać do herbaty zamiast cytryny lub do przegotowanej wody z odrobiną miodu. Taka mikstura działa rozgrzewająco na organizm i wspomaga jego odporność. Będzie również pomocny przy problemach trawiennych, bezsenności i migrenach.

Kardamon – Ma kamforowy zapach i wyrazisty smak. Działa przeciwzapalnie na układ oddechowy, może zahamować rozwój przeziębienia. Pobudza apetyt i kojąco działa na układ nerwowy. Dodany do herbaty lub kawy nie tylko poprawia ich smak, ale również neutralizuje toksyczne składniki.

W sezonie jesienno-zimowym organizm potrzebuje więcej energii na utrzymanie prawidłowej ciepłoty ciała, dlatego wskazane jest spożywanie posiłków podawanych na ciepło. Organizm nie zużywa wtedy energii na podgrzanie pokarmów w żołądku, a ciepłe danie podnosi temperaturę ciała i termogenezę poposiłkową, a co za tym idzie, przyspiesza metabolizm.

Gorąco pozdrawiam

Centrum OdNowa Kamila Klimkiewicz

UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.