Sernik najprostszy jest bardzo prosty:) Wymaga trzech składników: sera, jajek i cukru lub erytrolu. I to wszystko. Podstawą jest dobry ser, trzykrotnie zmielony na puszystą piankę. Wtedy sernik też będzie kremowy.
Potrzebujesz
8 jaj,
szklankę cukru (użyłam erytrolu),
1kg białego sera potrójnie zmielonego,
ulubione ciasteczka na spód rozgniecione na pył i pół kostki masła
Spód wykonasz mieszając rozpuszczone masło z ciastkami. Ułóż je na spód tortownicy (22 cm) i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na spód możesz już wyłożyć masę serową.
Sposób przygotowania
Spód wykonasz mieszając rozpuszczone masło z ciastkami. Ułóż je na spód tortownicy (22 cm) i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na spód możesz już wyłożyć masę serową
Żółtka wymieszaj z serem i z erytrolem. Erytrolu/cukru można użyć więcej, ja zawsze przed pieczeniem sprawdzam czy masa jest wystarczająco słodka.
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy.
Piecz w okragłej formie o średnicy 22 cm przez 60 minut w temperaturze 175 stopni. Zostaw do wystygnięcia na minimum 4 godziny.
Więcej na ManufkturaCiastek