Miód wykorzystywany jest od dawna w żywieniu, kosmetyce czy medycynie. Hipokrates ,obdarzony przydomkiem ojca medycyny, zalecał zewnętrznie oraz wewnętrznie stosować miód. Jest polecany ponieważ stanowi łatwe źródło energii, posiada makro i mikroelementy oraz aktywność antybakteryjną i przeciwutleniającą.
Miód działa jak lekarstwo!
Klasyfikacja miodów:
-miód AKACJOWY: stosowany na zgagę, nadkwasotę, zaburzenia układu trawiennego,
-miód RZEPAKOWY: ma działanie detoksykacyjne,
-miód LIPOWY: stosowany na przeziębienie, działa wykrztuśnie, przeciwgorączkowo,
-miód KONICZYNOWY: stosowany przy anemii,
-miód MALINOWY: podawany w niedokrwistości i miażdżycy ,ma też działanie napotne, przeciwgorączkowe i antyseptyczne,
-miód WIELOKWIATOWY:ma działanie przeciwalergiczne,
-miód GRYCZANY: stosowany na schorzenia układu krążenia, miażdżycę, osłabioną pamięć, złamania,
-miód WRZOSOWY: stosowany na zapalenia dróg moczowych, kamicę nerkową, zapalenie jelit,
-miód ZE SPADZI DRZEW IGLASTYCH: stosowany przy obniżonej odporności organizmu, schorzeniach płuc, stawów, układu nerwowego,
-miód ZE SPADZI DRZEW LIŚCIASTYCH: ma właściwości moczopędne, przeciwzapalne, dezynfekujące,
-miód MIESZANY SPADZIOWO- NEKTAORWY- działa na osłabioną odporność.
MIÓD nie lubi raka! RAK nie lubi miodu!
Najnowsze statystyki wskazują ,że nowotwory są jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie. Badania wskazują, że miód pszczeli o pochodzeniu botanicznym odgrywa rolę w indukcji apoptozy komórek nowotworowych. Efekt przeciwnowotworowy miodu może wynikać z jego działania antyproliferacyjnego, przeciwzapalnego, antymutagennego. Składniki miodu wspomagają odporność organizmu.
WAŻNE!
Każdy miód po pewnym czasie się krystalizuje. Nie jest to oznaką gorszego produktu. Wręcz przeciwnie-świadczy o tym ,że miód nie był fałszowany wodą ani podgrzewany.