Pizzę robi się szybciutko. Ciasto szybko wyrasta, łatwo się ugniata i rozwałkowuje. Przepis wystarczy na giganta. Podstawowy przepis wzięłam z blogu domiwkuchni i z chęcią do niego jeszcze powrócę.

Składniki na ciasto – pizzę gigant (można zrobić z połowy):

  • 450-500 g mąki pszennej (użyłam specjalnej do ciast drożdżowych)manufaktura-full-2
  • 220 ml gorącej wody
  • 20 g świeżych drożdży (10 g suchych)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów obranych ze skórki w całości lub pokrojonych
  • 2 świeże pomidory
  • świeża bazylia
  • świeże oregano
  • sól do smaku

Ciasto drożdżowe i sos

  1. Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (trochę mąki, cukier, drożdże, trochę gorącej wody). Odstawić do „zabulgotania”. Świeże drożdże wrzucamy do mąki bez robienia rozczynu. Zawsze jednak polecam świeże drożdże – szybciej rosną i pachną świeżością.
  2. Do pozostałych składników dodać rozczynu. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Kiedy ciasto rośnie obrać pomidory ze skórki. Kto chce może wyjąć z nich pestki i miąższ. Ja zostawiłam.
  4. Obrane i pokrojone w kostkę pomidory razem z pomidorami z puszki usmażyć na patelni (bez oleju) na wolnym ogniu. Pomidory zmiękną, odparuje woda i zamienią się w przepyszny sos. Dodać soli i świeżych ziół.
  5. Kiedy ciasto wyrośnie, podsypać mąką blat i rozwałkować ciasto cieniusieńko. Przenieść ciasto na blachę, posmarować sosem pomidorowym, położyć ulubione składniki i grubo posypać żółtym serem (około 300 g startego sera).
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piec około 20 minut. Smacznego!

pizza