Ileż można słodyczy… Czasami mamy tutaj ich dość. Ale nie na długo. Okazji jest mnóstwo. A jak nie ma okazji, to sobie wymyślimy jakąś:)
Pizzę robi się szybciutko. Ciasto szybko wyrasta, łatwo się ugniata i rozwałkowuje. Przepis wystarczy na giganta. Podstawowy przepis wzięłam z blogu domiwkuchni i z chęcią do niego jeszcze powrócę.
Składniki na ciasto – pizzę gigant (można zrobić z połowy):
- 450-500 g mąki pszennej (użyłam specjalnej do ciast drożdżowych)
- 220 ml gorącej wody
- 20 g świeżych drożdży (10 g suchych)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów obranych ze skórki w całości lub pokrojonych
- 2 świeże pomidory
- świeża bazylia
- świeże oregano
- sól do smaku
Ciasto drożdżowe i sos
- Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (trochę mąki, cukier, drożdże, trochę gorącej wody). Odstawić do „zabulgotania”. Świeże drożdże wrzucamy do mąki bez robienia rozczynu. Zawsze jednak polecam świeże drożdże – szybciej rosną i pachną świeżością.
- Do pozostałych składników dodać rozczynu. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto rośnie obrać pomidory ze skórki. Kto chce może wyjąć z nich pestki i miąższ. Ja zostawiłam.
- Obrane i pokrojone w kostkę pomidory razem z pomidorami z puszki usmażyć na patelni (bez oleju) na wolnym ogniu. Pomidory zmiękną, odparuje woda i zamienią się w przepyszny sos. Dodać soli i świeżych ziół.
- Kiedy ciasto wyrośnie, podsypać mąką blat i rozwałkować ciasto cieniusieńko. Przenieść ciasto na blachę, posmarować sosem pomidorowym, położyć ulubione składniki i grubo posypać żółtym serem (około 300 g startego sera).
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piec około 20 minut. Smacznego!