Bataty to pyszne, słodkie ziemniaki które oprócz znakomitego smaku, wykazują również działania prozdrowotne!
Obfitują w błonnik, betakarotem i skrobię. Dlaczego warto je jeść? Bo:
- -działają przeciwnowotworowo
- -polepszają pamięć
- -są źródłem luteiny która pozytywnie wpływa na wzrok
- -są bogate w witaminy(zwłaszcza C)
- -niszczą wolne rodniki
- -regulują poziom glukozy we krwi
- -działają pozytywnie na metabolizm
- -nie są kaloryczne 100g to ok 80kcal
Wartości odżywcze ugotowanych batatów bez skórki (w 100 g) - Wartość energetyczna – 76 kcal
- Białko ogółem – 1.37 g
- Tłuszcz – 0.14 g
- Węglowodany – 17.72 g (w tym cukry proste 5.74)
- Błonnik – 2.5 g
- Witaminy
- Witamina C – 12.8 mg
- Tiamina – 0.056 mg
- Ryboflawina – 0.047 mg
- Niacyna – 0.538 mg
- Witamina B6 – 0.165 mg
- Kwas foliowy – 6 µg
- Witamina A – 15740 IU
- Witamina E – 0.94 mg
- Witamina K – 2.1 µg
- Minerały
- Wapń – 27 mg
- Żelazo – 0.72 mg
- Magnez – 18 mg
- Fosfor – 32 mg
- Potas – 230 mg
- Sód – 27 mg
- Cynk – 0.20 mg
Osobiście uwielbiam przygotowywać frytki z batatów.
Frytki z batatów
Wystarczy że je umyję, pokroję (nie obieram),odpowiednio doprawię, upiekę i mogę cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia. Pamiętajcie, że klasyczne frytki z ziemniaków które kupujemy paczkowane, są bardzo niezdrowe ze względu na dodawany do nich najtańszy i najgorszy jakościowo olej!
Masz ochotę na zupę krem z batatów? Wklejam mój ulubiony przepis!
Zupa krem z batatów
-bataty 1 kg
-mleko kokosowe ok. 250 ml
-sok z limonki
-skórka z limonki
-chilii w płatkach lub świeże posiekane 1 łyżka
-imbir świeży
-cebula
-olej kokosowy 3 łyżki
-wywar warzywny 1,5 litra
-sól i pieprz do smaku
-natka pietruszki lub świeża kolendra do podania
Szalotki obrać pokroić w kostkę, posiekać chilii usuwając pestki. Bataty obrać pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać szalotki. Zeszklić. Dodać chilii, podsmażać kilka sekund, dodać pokrojone bataty i wlać wywar. Lekko posolić i gotować aż bataty będą miękkie (ok 20 minut). Zmiksować. Dodać mleko kokosowe, skórkę z jednej limonki i sok z dwóch limonek. Posypać na koniec pietruszką
Smacznego!!
Justyna Wichlińska Dietetyk/Trener Personalny