10404204_1688623154724589_8888393259517193285_n (1)

BATATY

Bataty to pyszne, słodkie ziemniaki które oprócz znakomitego smaku, wykazują również działania prozdrowotne!

Obfitują w błonnik, betakarotem i skrobię. Dlaczego warto je jeść? Bo: 

  • -działają przeciwnowotworowo
  • -polepszają pamięć
  • -są źródłem luteiny która pozytywnie wpływa na wzrok
  • -są bogate w witaminy(zwłaszcza C)
  • -niszczą wolne rodniki
  • -regulują poziom glukozy we krwi
  • -działają pozytywnie na metabolizm
  • -nie są kaloryczne 100g to ok 80kcal

    Wartości odżywcze ugotowanych batatów bez skórki (w 100 g)
  • Wartość energetyczna – 76 kcal
  • Białko ogółem – 1.37 g
  • Tłuszcz – 0.14 g
  • Węglowodany – 17.72 g (w tym cukry proste 5.74)
  • Błonnik – 2.5 g
  • Witaminy
  • Witamina C – 12.8 mg
  • Tiamina – 0.056 mg
  • Ryboflawina – 0.047 mg
  • Niacyna – 0.538 mg
  • Witamina B6 – 0.165 mg
  • Kwas foliowy – 6 µg
  • Witamina A – 15740 IU
  • Witamina E – 0.94 mg
  • Witamina K – 2.1 µg
  • Minerały
  • Wapń – 27 mg
  • Żelazo – 0.72 mg
  • Magnez – 18 mg
  • Fosfor – 32 mg
  • Potas – 230 mg
  • Sód – 27 mg
  • Cynk – 0.20 mg

Osobiście uwielbiam przygotowywać frytki z batatów.

Frytki z batatów

Wystarczy że je umyję, pokroję (nie obieram),odpowiednio doprawię, upiekę i mogę cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia. Pamiętajcie, że klasyczne frytki z ziemniaków które kupujemy paczkowane, są bardzo niezdrowe ze względu na dodawany do nich najtańszy i najgorszy jakościowo olej!

Masz ochotę na zupę krem z batatów? Wklejam mój ulubiony przepis!

Zupa krem z batatów 

-bataty 1 kg
-mleko kokosowe ok. 250 ml
-sok z limonki
-skórka z limonki
-chilii w płatkach lub świeże posiekane 1 łyżka
-imbir świeży
-cebula
-olej kokosowy 3 łyżki
-wywar warzywny 1,5 litra
-sól i pieprz do smaku
-natka pietruszki lub świeża kolendra do podania
Szalotki obrać pokroić w kostkę, posiekać chilii usuwając pestki. Bataty obrać pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać szalotki. Zeszklić. Dodać chilii, podsmażać kilka sekund, dodać pokrojone bataty i wlać wywar. Lekko posolić i gotować aż bataty będą miękkie (ok 20 minut). Zmiksować. Dodać mleko kokosowe, skórkę z jednej limonki i sok z dwóch limonek. Posypać na koniec pietruszką

Smacznego!!

Justyna Wichlińska Dietetyk/Trener Personalny

 

UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.