To jedna z moich ulubionych babek. Miękka, wilgotna i pachnąca. Zamiast białego cukru jest w niej cukier brązowy, który dodaje babce aromatu i zmienia jej kolor. Wydaje mi się, że to właśnie w brązowym cukrze tkwi sukces tego wypieku. Pasuje do mleka i do porannej kawy.
Składniki na babkę:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego*
- 250 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie babki
- Jajka utrzeć w mikserze razem z cukrem na białą i puszystą masę.
- Dodawać stopniowo mąkę i resztę składników.
- Formę spiskać sprayem do smażenia. Wlać ciasto.
- Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
- Smacznego!
- * Cukier brązowy może być często mylony z cukrem trzcinowym nierafinowanym. To duży błąd. Cukier brązowy to zwykły biały „farbowany” cukier. Zatem nie ma tych samych właściwości co cukier trzcinowy. Mimo, że kalorii w tych produktach jest tyle samo, to różnica tyczy się w sposobie rozkładania cukru przez nasz organizm. Zdecydowanie zdrowszy jest cukier trzcinowy.
Więcej pysznych przepisów na Manufaktura Ciastek