SONY DSC

Babka piaskowa z cukrem trzcinowym

To jedna z moich ulubionych babek. Miękka, wilgotna i pachnąca. Zamiast białego cukru jest w niej cukier brązowy, który dodaje babce aromatu i zmienia jej kolor. Wydaje mi się, że to właśnie w brązowym cukrze tkwi sukces tego wypieku. Pasuje do mleka i do porannej kawy.

h

Składniki na babkę:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego*
  • 250 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Przygotowanie babki

  1. Jajka utrzeć w mikserze razem z cukrem na białą i puszystą masę.
  2. Dodawać stopniowo mąkę i resztę składników.
  3. Formę spiskać sprayem do smażenia. Wlać ciasto.
  4. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
  5. Smacznego!
  6. * Cukier brązowy może być często mylony z cukrem trzcinowym nierafinowanym. To duży błąd. Cukier brązowy to zwykły biały „farbowany” cukier. Zatem nie ma tych samych właściwości co cukier trzcinowy. Mimo, że kalorii w tych produktach jest tyle samo, to różnica tyczy się w sposobie rozkładania cukru przez nasz organizm. Zdecydowanie zdrowszy jest cukier trzcinowy.

H

 

Więcej pysznych przepisów na Manufaktura Ciastek

 

UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.