Bardzo smakowało mi to kruche ciasto. Wyszło idealne, nie trzeba było dosypywać ani odrobinki mąki. Smak świeżej figi jednak nie należy do moich ulubionych. Do kruchego ciasta z tego przepisu chętnie powrócę, ale to był raczej mój ostatni przepis ze świeża figą.Nie mogę się przekonać i tyle. Za to suszone figi bardzo lubię.
- Składniki na 8 kruchych babeczek:
- 250 g mąki pszennej
- 8 łyżek cukru (u mnie fruktoza)
- 3 łyżki kakao
- 2 szczypty soli
- 1/2 kostki miękkiego masła + 2 łyżki
- jajko
- dodatkowo 2 opakowania budyniu o ulubionym smaku oraz 4 figi
Przygotowanie ciasta
- Składniki na ciasto wygnieść palcami, uformować kulkę.
- Włożyć owiniętą w folię aluminiową do lodówki na 2-3 godziny.
- Wyjąć kulę, ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wylepić nim tartaletki.
- Przykryć papierem do pieczenia i posypać na papier odrobinę fasoli, by ciasto nie podniosło się do góry.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec 10 minut.
- Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zdjąć fasolę i papier i piec dodatkowe 5 minut.
Przygotowanie masy budyniowej
- Budynie rozpuścić w 3/4 l wody i postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Masą budyniową wypełnić tartaletki.
- Poukładać pokrojone świeże figi.
- Smacznego!
Te i inne cuda na Manufaktura Ciastek