Jak zrobić najlepszy pod słońcem biszkopt? To bardzo proste. Trzeba mieć dobry przepis, ale i nieźle rzucić upieczonym już biszkoptem z wysokości prawie metra:) Wtedy ciasto nie opadnie i będzie równiusieńkie. Przepis sprawdzony.
Składniki na biszkopt rzucany do okrągłej formy 20 cm:
- 5 jaj
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- około 1 szklanki cukru (zastąpiłam fruktozą)
Przygotowanie ciasta
- Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli.
- Stopniowo dodawaj cukru, żółtek i dwie mąki.
- Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia (jedynie spód, nie boki) lub spsikaj tłuszczem typu baking spray.
- Wlej ciasto, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika (170 stopni) na ok. 40 minut (do suchego patyczka).
- Wyjmij biszkopt z piekarnika, rzuć nim o podłogę z wysokości około metra i wstaw z powrotem do otwartego piekarnika do zupełnego wystygnięcia
Rada
By móc równo podzielić biszkopt polecam wstawić go na noc do lodówki. Wtedy będzie twardy i łatwo będzie można go przekroić na równe blaty. U mnie w tortownicy 22 cm wychodzą 2 blaty. Dlatego zawsze piekę biszkopt podwójnie. Natomiast w tortownicy 20 cm powinny wyjść ich 3.
Więcej na Manufaktura Castek