Pech chciał, że starszy jest na diecie bezcukrowej, a młodszy na bezglutenowej, bezmlecznej i bezjajecznej. Niestety, ten przepis zawiera jajka, ale zupełnie nie zwróciłam na to uwagi i popełniłam małe faut pas podając je najmłodszemu – bez żadnych przykrych skutków na szczęście:) Te wszystkie alergie doprowadziły do tego, że do pomidorówki gotuję trzy rodzaje makaronów: bezglutenowy, żytni i z pszenicy durum…
Składniki na około 10-12 sztuk:
1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
1/4 szklanki mąki ryżowej,
1,5 szklanki mleka sojowego,
1/4 szklanki ksylitolu (fruktozy, syropu klonowego, syropu z agawy itp.).
2 zmiksowane banany,
2 garści wiórków z pasty kokosowej (sklep ze zdrową żywnością),
2 jajka
Przygotowanie ciasta naleśnikowego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Ciasto będzie dość kruche, co jest wadą/zaletą mąki kukurydzianej. Dlatego lepiej jest smażyć na nie za dużej patelni i wylewać ciasto cienko.
Patelnię spsikać sprayem do pieczenia i smażyć naleśniki z dwóch stron do zezłocenia.
Podawać z dżemem, owocami, serem. Polecam.
Smacznego!
Więcej pyszności na Manufaktura Ciastek i nie tylko.