meat-balls-50929_1920

PULPETY z indyka i amarantusa

To danie cudownie broni się samo. Jedzone przez zatwardziałych sportowców, osoby na diecie i moje dzieci, które ciężko zadowolić byle czym. Bez glutenu, bez mleka, z jajami, które można zastąić np kleikiem z siemienia lnianego.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa z uda lub piersi indyka (pierś jest bardziej sucha, ale także wychodzi) Kupuję w zaprzyjaźnionym mięsnym kawał i rzeźnik mieli je na moich oczach.
  • 1-2 jaja
  • amarantus espandowany tzw. popping, około 3-4 łyżek stołowych
  • czumbryca czerwona, wedle uznania
  • opcjonalnie: wyciśnięty ząbek czosnku i/ lub posiekana mała cebulka. Opcjonalnie, bo nie każdy lubi lub może, a i z i bez wychodzą boskie.
  • olej rzepakowy do obsmażenia.

 

Sposób działania:

  1. Umyte i zmielone mięso, wymieszaj ręcznie z jajami, przyprawą i ewentualnie z wyciśniętym czosnkiem i pokrojoną cebulą.
  2.  Dołóż tyle amarantusa popping, by wszystko miało plastyczną konsystencję.
  3.  W miarę potrzeby dodawaj 2 jajo, lub amarantusa.
  4.  Uformuj małe, równe kuleczki. Osobiście wykorzystuję, jako miarkę łyżkę stołową.

czytaj dalej na NinaGotuje

meat-balls-50929_1920

UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.