Dziś chcę się podzielić z Wami przepisem na mój pierwszy bezglutenowy tort. Wybrałam ten pomysł z racji takiej, że po pierwsze cukier jest szkodliwy, a po drugie biała mąka także, a po trzecie każdy musi zjeść coś słodkiego od czasu do czasu.
Czekoladowy bezglutenowy tort okazał się strzałem w dziesiątkę. W dwa dni został zjedzony cały. Właściwie to marzył mi się krem z ciasteczek oreo, ale wtedy nie będzie to tort bezcukrowy przecież. Wykorzystałam zatem bezcukrowe ciasteczka maślane, które udało mi się dostać na pobliskim ryneczku i aromat ciasteczkowy do ciast okazał się hitem. Dodatkowo słodycz ciastkową przełamałam bezcukrowym dżemem z czarnej porzeczki. Naprawdę dobry tort bezglutenowy. Nigdy nie sądziłam, że kiedyś to powiem, ale to był naprawdę dobry tort bezglutenowy, czekoladowy i bezcukrowy.
Na biszkopt potrzebujesz:
- 10 jajek,
- ksylitol,
- 1 szklanka bezglutenowej mieszanki do ciast,
- 1 szklanka bezglutenowej mieszanki do ciast (minus 2 łyżki, w to miejsce dodaj 2 łyżki kakao)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 8 łyżek oleju rzepakowego
Z tego przepisu przygotujesz dwa biszkopty: jeden biały zwykły, a drugi czekoladowy.
- Wbij 5 jajek do misy robota kuchennego, dodaj ksylitol (ja daję około pół szklanki).
- Ubij jajka na puszystą pianę. stopniowo dodaj: 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 szklankę mieszanki bezglutenowej, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju.
- Przelej do formy (20 cm średnicy) i piecz w temperaturze 170 stopni przez 40-50 minut do suchego patyczka.
- Drugi biszkopt przygotuj z 5 jajek i ksylitolu, tak jak biały biszkopt. Stopniowo dodawaj: mieszankę bezglutenową (minus 2 łyżki mąki), 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 4 łyżki oleju.
- Piecz także przez 40-50 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. Zostaw w piekarniku do wystygnięcia.
Na krem ciasteczkowy potrzebujesz:
- 1 l śmietany 36%,
- 250 g serka mascarpone,
- 500 g bezcukrowych ciastek maślanych,
- kilka kropelek aromatu ciasteczkowego
- oraz bezcukrowy dżem z czarnej porzeczki
- Ser mascarpone przełóż z pojemnika do miski robota kuchennego, wlej śmietanę i kilka kropelek aromatu. Ubijaj tak długo aż otrzymasz gęsty krem, ale nie za długo, by nie przebić śmietany.
- Ciasteczka przełóż do woreczka i rozgnieć na pył. Następnie delikatnie wmieszaj ciasteczka szpatułą do kremu.
- Ostygnięte biszkopty przekrój wzdłuż na 4 blaty.
- Najpierw na tortownicy ułóż blat biały, nasącz go wodą z cytryną i ksylitolem.
- Przełóż bitą śmietaną i dżemem. Tak rób aż skończą się blaty biszkoptowe.
- Tort udekoruj tak jak lubisz najbardziej.
Na czekoladowy ganache potrzebujesz:
- 2-3 tabliczki bezcukrowej czekolady,
- 200 ml śmietany,
- 50 g masła
- W rondelku zagotuj bitą śmietanę z masłem.
- Zdejmij z ognia i włóż połamaną na kawałki czekoladę.
- Mieszaj silikonową szpatułką aż do rozpuszczenia czekolady.
- Poczekaj aż ganache wystygnie i trochę zgęstnieje. Polej nim tort, tak jak na zdjęciu.
- Smacznego