tort- bg i bc-1-683x1024

Bezglutenowy i bez cukru czekoladowy tort ciasteczkowy

Dziś chcę się podzielić z Wami przepisem na mój pierwszy bezglutenowy tort. Wybrałam ten pomysł z racji takiej, że po pierwsze cukier jest szkodliwy, a po drugie biała mąka także, a po trzecie każdy  musi zjeść coś słodkiego od czasu do czasu.

Czekoladowy bezglutenowy tort okazał się strzałem w dziesiątkę. W dwa dni został zjedzony cały.manufaktura-full-2 Właściwie to marzył mi się krem z ciasteczek oreo, ale wtedy nie będzie to tort bezcukrowy przecież. Wykorzystałam zatem bezcukrowe ciasteczka maślane, które udało mi się dostać na pobliskim ryneczku i aromat ciasteczkowy do ciast okazał się hitem. Dodatkowo słodycz ciastkową przełamałam bezcukrowym dżemem z czarnej porzeczki. Naprawdę dobry tort bezglutenowy. Nigdy nie sądziłam, że kiedyś to powiem, ale to był naprawdę dobry tort bezglutenowy, czekoladowy i bezcukrowy.

Na biszkopt potrzebujesz:

  • 10 jajek,
  • ksylitol,
  • 1 szklanka bezglutenowej mieszanki do ciast,
  • 1 szklanka bezglutenowej mieszanki do ciast (minus 2 łyżki, w to miejsce dodaj 2 łyżki kakao)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 8 łyżek oleju rzepakowego

Z tego przepisu przygotujesz dwa biszkopty: jeden biały zwykły, a drugi czekoladowy.

  • Wbij 5 jajek do misy robota kuchennego, dodaj ksylitol (ja daję około pół szklanki).
  • Ubij jajka na puszystą pianę. stopniowo dodaj: 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 szklankę mieszanki bezglutenowej, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju.
  • Przelej do formy (20 cm średnicy) i piecz w temperaturze 170 stopni przez 40-50 minut do suchego patyczka.
  • Drugi biszkopt przygotuj z 5 jajek i ksylitolu, tak jak biały biszkopt. Stopniowo dodawaj: mieszankę bezglutenową (minus 2 łyżki mąki), 1  łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 4 łyżki oleju.
  • Piecz także przez 40-50 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. Zostaw w piekarniku do wystygnięcia.

Na krem ciasteczkowy potrzebujesz:

  • 1 l śmietany 36%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 500 g bezcukrowych ciastek maślanych,
  • kilka kropelek aromatu ciasteczkowego
  • oraz bezcukrowy dżem z czarnej porzeczki
  • Ser mascarpone przełóż z pojemnika do miski robota kuchennego, wlej śmietanę i kilka kropelek aromatu. Ubijaj tak długo aż otrzymasz gęsty krem, ale nie za długo, by nie przebić śmietany.
  • Ciasteczka przełóż do woreczka i rozgnieć na pył. Następnie delikatnie wmieszaj ciasteczka szpatułą do kremu.
  • Ostygnięte biszkopty przekrój wzdłuż na 4 blaty.
  • Najpierw na tortownicy ułóż blat biały, nasącz go wodą z cytryną i ksylitolem.
  • Przełóż bitą śmietaną i dżemem. Tak rób aż skończą się blaty biszkoptowe.
  • Tort udekoruj tak jak lubisz najbardziej.

Na czekoladowy ganache potrzebujesz:

  • 2-3 tabliczki bezcukrowej czekolady,
  • 200 ml śmietany,
  • 50 g masła
  • W rondelku zagotuj bitą śmietanę z masłem.
  • Zdejmij z ognia i włóż połamaną na kawałki czekoladę.
  • Mieszaj silikonową szpatułką aż do rozpuszczenia czekolady.
  • Poczekaj aż ganache wystygnie i trochę zgęstnieje. Polej nim tort, tak jak na zdjęciu.
  • Smacznego

    Ten i wiele innych wspaniałych przepisów znajdziesz na

    manufaktura-full-2

tort- bg i bc-1-683x1024

UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.