Wakacje… czas odpoczynku, spokoju ale i przygotowań ku zimie… Warto w tym okresie zaopatrzyć się w zioła/przyprawy własnoręcznie zebrane, aby cieszyć się zdrowiem i smakiem cały rok. Z poprzedniego artykułu wiemy, że rośliny posiadają różne właściwości, że są wykorzystywane różne ich części – a podstawą ich działania jest prawidłowy zbiór, suszenie i przechowywanie. Jak to zrobić?
Zasady zbierania ziół/przypraw:
– NIGDY NIE ZBIERAMY ROŚLIN, KTÓRYCH NIE ZNAMY
– zioła/przyprawy zbieramy z dala od ulic, miejsc spacerów psów, nasypów kolejowych (są to miejsca kumulacji szkodliwych substancji i pasożytów),
– do zbierania przydadzą się nożyczki lub ostry nóż oraz grube gumowe rękawiczki (np. do pokrzyw),
– zioła zbieramy w stanie suchym, najlepiej podczas słonecznej pogody. Mokre zioła łatwo się zagrzewają oraz znacznie trudniej się suszą,
– nie zbieraj ziół do foliowych torebek, bo szybko się w nich zaparzają i trącą wiele ze swych walorów,
– kwiaty zbieramy w początkowej fazie kwitnienia,
– korzenie i kłącza wykopujemy wczesną wiosną lub późną jesienią,
– korę wykopujemy na przedwiośniu,
– liście można zbierać przez cały okres wegetacji rośliny.
Po powrocie do domu czas na suszenie:
– trwa ono w granicach 5-14 dni w zależności od pogody,
– do suszenia potrzebne jest ciepłe, przewiewne miejsce,
– zioła układamy cienką warstwą na czystym niezadrukowanym papierze, raz na dobę mieszamy lub wieszamy w pęczkach,
– suszymy bez dostępu światła, na słońcu zioła tracą substancje czynne i kolor,
– suszenie przerywamy, gdy liście i kwiaty szeleszczą w ręku, natomiast korzenie i łodygi łamią się z trzaskiem.
Jak przechowywać?
– w kartonowych pudełkach, zaciemnionych słoikach lub w materiałowych woreczkach,
– w suchym miejscu, bez dostępu światła.
Warto pamiętać, że zioła tracą cenne substancje – najszybciej rośliny bogate w olejki eteryczne (np. mięta, szałwia, melisa). Nie należy ich więc przechowywać dłużej niż rok.