Pyszne, pachnące, rozgrzewające i co najważniejsze wartościowe ciasto dla osób na diecie bez glutenu i nie tylko…
Składniki:
- 2 jaja
- 3/4 kostki masła
- 0,5-0,7 kg mąki gryczanej
- łyżeczka imbiru
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonej stevi
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1/2 kg winogron czerwonych (ja miałam drobniusieńkie z ogrodu, 100% ekologiczne)
Sposób działania:
- Umyj winogron i obierz z gałązek.
- Masło rozpuść w rondelku i wystudź. (Kroję masło w kostkę, pozwalam się mu częściowo roztopić, wyłączam gaz i pozwalam, by reszta masła roztopiła się w tym rozgrzanym. W ten sposób unikam przypalenia i masło ma szybko odpowiednią temperaturę)
- Mąkę zmieszaj z imbirem i cynamonem
- Skłóć jaja.
- Do jaj wlej schłodzone, rozpuszczone masło, wymieszaj.
- Dodawaj mąkę i zagnieć w ciasto, czytaj dalej….-> NinaGotuje