12193603_1660110087575896_7254947410236079948_n

Co powinniśmy jeść, kiedy i ile?

Pierwszy posiłek jest najważniejszy, powinien dodać nam energii na dobry start dnia.

I śniadanie

Śniadanie proponuję białkowe, gdyż białko podtrzymuję uczucie sytości, sprawia że jesteśmy dłużej najedzeni.

II Śniadanie

Drugie śniadanie jest również bardzo istotne, ponieważ odrębność czasowa pomiędzy pierwszym posiłkiem, a drugim powinna wynosić około 4 godzin. Nie wstrzymuj się z jedzeniem do obiadu, tylko spraw sobie lekką przekąskę w postaci kaszy jaglanej z owocami bądź warzywami lub kefir czy jogurt naturalny.

Co dalej?

Gdy za Tobą są już dwa posiłki to przyszedł czas na obiad. Po nim możesz pozwolić sobie na odrobinę przyjemności w postaci zdrowej przekąski jaką jest orzech. Wybieraj te o niskiej zawartości soli .

Dozwolona ilość orzechów na dzień to garść!

Wieczorem

Kolacja powinna być lekka, gotowana, duszona bądź pieczona, NIE SMAŻONA – by nie obciążać układu pokarmowego. Poza tym smażenie znacznie podwyższa kaloryczność potraw, a to nie jest wskazane przy ostatnim posiłku w dniu.

Staraj się nie jeść bezpośrednio przed snem. Spożywaj wysokowęglowodanowe posiłki wieczorem, tak aby podnieść poziom leptyny, co poprawi spalanie tłuszczu w nocy i w ciągu następnego dnia. Dodatkowo, jedząc węglowodany przed snem podniesiesz poziom serotoniny, co sprawi, że się uspokoisz i łatwiej zaśniesz.

Ile jeść?

Jedzmy tyle by się najadać, lecz nie objadać!

Gdy zależy nam na tym by zgubić kilogramy, to nakładajmy sobie potrawy na mniejszych talerzach, wtedy będzie wydawało nam się, że jemy dużo więcej niż w rzeczywistości – efekt działania wewnętrznej psychologii.

Jedzmy 4/ 5 posiłków dziennie i nie podjadajmy. Traktujmy kefir z owocem lub garść orzechów jako posiłek, nie oszukujmy samych siebie, że jest to coś nieliczącego się.

A co, jak nadal chce mi się jeść?

Gdy dopadnie nas głód, a zjedliśmy już 5 posiłków, to jedzmy warzywa (uwaga na gotowaną marchew i buraki – mają dużo cukru). Owocami nie możemy zajadać się bez ograniczeń, mimo że są zdrowe. Owoce w składzie mają fruktozę (cukier prosty), który powoduję skoki insulinowe.

Zdrowa dieta, to nie tylko dobór odpowiednich produktów. To technika gotowania i ilość spożywanego pokarmu. Jest to również regularność. Wyznacz sobie godziny podaży posiłków i się ich trzymaj. Jeżeli będziesz stosował się do ww zasad Twoja sylwetka się Tobie odwdzięczy;)

Justyna Wichlińska, dietetyk, trener personalny

12193603_1660110087575896_7254947410236079948_n

UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.