raspberry-4599580_1920

Cukrzyca, isulinooporność…

O cukrzycy, insulinooporności czytamy w różnych  miejscach bardzo wiele. Są  to jednostki  chorobowe coraz częściej  diagnozowane. To grupa chorób metabolicznych,  dietozależnych.

Tak często  spotykana  w   gabinecie, z praktyki własnej  INSULINOOPORNOŚĆ. A cóż to takiego jest?  Termin ten określany jest  jako  spadek  wrażliwości tkanek obwodowych na insulinę.  Insulinooporność  jest  stanem przedcukrzycowym.

Od naszego stylu życia, żywienia zależy w większości oddalenie  lub nawet  eliminacja  widma  cukrzycy, podstępnej  choroby XXI  w, w której czynniki  środowiskowe  obok  genetycznych  odgrywają  olbrzymią  rolę.  Otyłość  trzewna, mała aktywność  fizyczna, to czynniki, na które realnie mamy wpływ.

W celu  rozpoznania  w/w  jednostek  ważna  jest diagnostyka i o niej  chciałabym  nakreślić  kilka  słów.

GLIKEMIA PRZYGODNA – pierwszym etap  w  diagnostyce.  Określa  się  nią  stężenie  glukozy we  krwi pobranej  o dowolnej porze,  bez wcześniejszego  przygotowania  do  badania.

GLIKEMIA  NA CZCZO– najczęściej  stosowany test w diagnostyce cukrzycy,określający stężenie  glukozy  we  krwi pobranej  po8-12h od  ostatniego  spożytego  posiłku.

70-99mg/dl – Norma 

100-125mg/dl-nieprawidłowa  glikemia  na  czczo– Stan przedcukrzycowy

>126mg/dl–  dwukrotna wartość glukozy na czczo  pozwala  rozpoznać  cukrzycę

DOUSTNY TEST  TOLERANCJI  GLUKOZY(DGTT)

Ten kto  pił  to wie z czym  to  się  je  a  raczej zapija😉.  75g glukozy  rozpuszczonej w 300 ml  wody. Wyniki  oznaczane  w  godz. 0,  po  60  min  oraz po 120  min.

140-199mg/dl  Glikemia w 120 minucie testu o wartościach to  nieprawidłowa tolerancja  glukozy

≥200mg/dl -upoważnia  do  rozpoznania  cukrzycy

PO 45 rż. ZALECA  SIĘ WYKONANIE DIAGNOSTYKI  W KIERUNKU  CUKRZYCY.

Przy ocenie  insulinooporności-metody diagnostyczne polegają  na równoległym  pomiarze stężenia glukozy i insuliny w surowicy krwi.

Złoty standard to: hiperinsulinemiczna-euglikemiczna klamra  metaboliczna. Polega ona na jednoczesnym podawaniu glukozy i insuliny. Zasadą jest utrzymanie poziomu glukozy na poziomie 100mg/dl. Im  mniej  glukozy pacjent  otrzyma tym większa  jest  insulinoopornośc tkanek   organizmu.

Iloraz stężenia glukozy i insuliny- najprostsza metoda  oceny IO  stężenie insuliny(mlU/l) do  stężenia  glukozy. Norma to wartość  do 0.3.

Iloraz stężenia glukozy i insuliny w DTTG.-Wartość  stężenia glukozy do insuliny w 120 minucie <1,0 jest  wskazaniem  do rozpoznania  insulinooporności.

Test tolerancji insuliny- polega  na dożylnym  podawaniu insuliny w dawce0.1j/kgm.c.  i wykonaniu kilku pomiarów  stężenia glukozy. Przy prawidłowej wrażliwości tkanek na insulinę stężenie  glukozy maleje do50% w stosunku do glikemii  wyjściowej.

WSKAŹNIK  HOMA-fizjologiczna  wartość  HOMA TO 1,0

HOMA=(GxI)/405 gdy stężenie glukozy jest wyrażone w mg/dl

HOMA=(GxI)/22.5 gdy  stężenie glukozy jest wyrażone w mmol/l

Pamiętajmy o tym aby na badanie przychodzić na czczo, między  7-10 rano. Uprzedźmy również w laboratorium  o lekach  jakie przyjmujemy. Pamiętaj, że  antykoncepcja, estrogeny, niektóre antybiotyki mogą podwyższać poziom  glukozy.

Jmg-dietetyk mgr inż. Joanna Głuszyk

UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Share on facebook
Share on twitter

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.