kruche_z_figami1

Kakaowe tartaletki ze świeżą figą i budyniem

Bardzo smakowało mi to kruche ciasto. Wyszło idealne, nie trzeba było dosypywać ani odrobinki mąki. Smak świeżej figi jednak nie należy do moich ulubionych. Do kruchego ciasta z tego przepisu chętnie powrócę, ale to był raczej mój ostatni przepis ze świeża figą.Nie mogę się przekonać i tyle. Za to suszone figi bardzo lubię.

 

j

  • Składniki na 8 kruchych babeczek:
    • 250 g mąki pszennej
    • 8 łyżek cukru (u mnie fruktoza)
    • 3 łyżki kakao
    • 2 szczypty soli
    • 1/2 kostki miękkiego masła + 2 łyżki
    • jajko
    • dodatkowo 2 opakowania budyniu o ulubionym smaku oraz 4 figi

    Przygotowanie ciasta

    1. Składniki na ciasto wygnieść palcami, uformować kulkę.
    2. Włożyć owiniętą w folię aluminiową do lodówki na 2-3 godziny.
    3. Wyjąć kulę, ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wylepić  nim tartaletki.
    4. Przykryć papierem do pieczenia i posypać na papier odrobinę fasoli, by ciasto nie podniosło się do góry.
    5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec 10 minut.
    6. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zdjąć fasolę i papier i piec dodatkowe 5 minut.

    Przygotowanie masy budyniowej

    1. Budynie rozpuścić w 3/4 l wody i postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. Masą budyniową wypełnić tartaletki.
    3. Poukładać pokrojone świeże figi.
    4. Smacznego!

    J

    Te i inne cuda na Manufaktura Ciastek

UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.