PC070110.resize

KURCZAK PO HISZPAŃSKU z czosnkiem

Aromatyczny, chrupiący, pyszny!!!

Składniki:
4 ćwiartki kurczaka
4-6 łyżek mąki razowej
2 łyżeczki sproszkowanej papryki słodkiej
2 łyżeczki sproszkowanej papryki ostrej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2-1 łyżeczka soli kuchennej
główka czosnku
3 łyżki białego, wytrawnego wina
2-3 łyżki oliwy z oliwek
500ml rosołu z kury (najlepiej domowy)
3-4 listki laurowe
świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka umyj i osusz.
2. W miseczce wymieszaj mąkę razową z solą, paprykami i pieprzem.
3. Dokładnie obtocz kurczaka w mieszance mącznej z przyprawami.
4. Czosnek obierz, ząbki przekrój na pół. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i podsmaż na niej czosnek, ciągle mieszając. Około 2-3 minut. Zależy nam, by oliwa nabrała aromatu.

5. Odcedź czosnek od oliwy, połóż na patelnię kurczaka, skórą do dołu. Smaż około 5 minut, przewróć na drugą stronę i znowu smaż około 5 minut.
6. W międzyczasie w rondelku zagrzej rosół, dołóż liście laurowe i dosyp pozostałą mieszankę mąki z przyprawami. Dolej wino i wrzuć podsmażony czosnek. Zagotuj mieszając. Dalej na klik -> NinaGotuje
2828
PC070110.resize

UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.