Mam zespół jelita nadwrażliwego- co dalej?

Bóle brzucha, bolesne skurcze, biegunki, zaparcia lub 2 w 1, niechęć wychodzenia z domu, stres.

Zdarzyło się Tobie obserwować wyżej wymienione dolegliwości?

W dzisiejszych czasach kiedy wszędzie gonimy, jemy zbyt szybko i byle co są to często spotykane przykrości ze strony układu pokarmowego. Próbujemy sobie z tym radzić trochę na własna rękę odstawiając na początek nabiał, gluten. Uff jaka ulga jest spokój, cisza, ba nawet zgubiłam na wadze, czuję się lżejsza. Mija chwila, która trwa różnie i objawy wracają. O co chodzi? Czas wybrać się do specjalisty i trafiasz do lekarza, który zleca Tobie wykonanie wielu badań i z krwi, jak również kończy się na kolonoskopii. Na koniec Mam zespół jelita nadwrażliwego- co dalej?

Bóle brzucha, bolesne skurcze, biegunki, zaparcia lub 2 w 1, niechęć wychodzenia z domu, stres. Zdarzyło się Tobie obserwować wyżej wymienione dolegliwości?. W dzisiejszych czasach kiedy wszędzie gonimy, jemy zbyt szybko i byle co są to często spotykane przykrości ze strony układu pokarmowego. Próbujemy sobie z tym radzić trochę na własna rękę odstawiając na początek nabiał, gluten. Uff jaka ulga jest spokój, cisza, ba nawet zgubiłam na wadze, czuję się lżejsza. Mija chwila, która trwa różnie i objawy wracają. O co chodzi ? Czas wybrać się do specjalisty i trafiasz do lekarza, który zleca Tobie wykonanie wielu badań i z krwi, jak również kończy się na kolonoskopii. Na koniec diagnoza brzmi : chorobę trzewną mamy wykluczoną, jelita piękne, nic się tam nie dzieje. Diagnoza: zespół jelita nadwrażliwego IBS .

To tak tytułem wstępu z autopsji. Dodam jeszcze, iż padło również określenie to choroba głowy. Konsternacja ale, że jak, coś nie tak ze mną. Otóż moi drodzy.

„IV kryterium rzymskie- IBS – oś jelitowo – mózgowa

mózg- jelita – mikrobiota”

IBS – irritable bowel syndrome – zespół jelita nadwrażliwego – jedno z najczęstszych schorzeń czynnościowych jelit. Objawy choroby są różne począwszy od bolesnych skurczów i bólów brzucha a skończywszy na uciążliwych biegunkach, zaparciach lub postaciach mieszanych.

Przyczyny nadwrażliwości jelit nie są do końca znane. Za podstawowe i najbardziej istotne przyjmuje się błędy dietetyczne obejmujące przejadanie się, szybkie jedzenie, poza tym stres emocjonalny, urazy, leki, hormony, nietolerancje na określone substancje występujące w żywności, produkty z wysoką zawartością fermentujących oligo- , di- i monosacharydów tzw. FODMAP. Leczenie IBS nie należy do prostych ale potrafi przynieść pacjentowi ulgę w cierpieniu i zwalczaniu przykrych dolegliwości. Najważniejszą rolę odgrywa odpowiednia dieta oraz styl życia, czyli uregulowane nawyki żywieniowe, walka ze stresem, eliminacja produktów na podstawie bądź to testów lub spostrzeżeń własnych, eliminacja produktów tzw. high FODMAP. Badania wykonywane na świecie obrazują nam, iż eliminacja tej ostatniej pozycji z diety znacznie poprawia samopoczucie pacjenta, zmniejsza dolegliwości.

Wcześniej wspominałam w tekście o osi mózg-jelito –mikrobiota. Tak właśnie ta ostatnia pozycja jest często określana naszym drugim mózgiem, jeśli tam nie ma harmonii, to efektów również nie zaznamy w swoich odczuciach subiektywnych. Szczepy bakterii ogrywające ważną rolę na które powinniśmy zwrócić uwagę przy kupnie probiotyków to Lactobacillus plantarum 2.

Odpowiednio dobrana probiotykoterapia pozwala na osiągnięcie prawidłowego funkcjonowania naszej mikrobioty a tym samym zmniejszeniu lub nawet eliminacji dolegliwości związanych z IBS.

Dieta wraz z modyfikacją stylu życia , psychoterapia, niekiedy leczenie farmakologiczne oraz naprawa mikroflory jelitowej są składowymi mającymi najważniejsze znaczenie w leczeniu dolegliwości pacjentów z zdiagnozowanym zespołem jelita nadwrażliwego

mgr inż. Jmg-dietetyk Joanna Głuszyk, instruktor nordic walking. indywidualna specjalistyczna opieka pielęgniarska.

Literatura:

1. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Redakcja naukowa M. Grzymisławski, J. Gawęcki

2. Dietetyka kliniczna. Wyd. 1 M. Width, T. Reinhard

3. Food Forum nr 4 (10)/2015 str. 34

4.Food Forum nr 3 (13) /2016 str. 40

5. Food Forum nr 5 (27) 2018 str. 8