20.09.17. ostropest

Ostropest-właściwości lecznicze

Ostropest plamisty to roślina, która chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu i łagodzi stany zapalne.
Jest stosowana także w leczeniu WZW typu A, B i C, czy choroby alkoholowej.

Mogą po niego sięgnąć także kobiety zmagające się z endometriozą i przedłużonym miesiączkowaniem. Odtruwa i regeneruje wątrobę zmęczoną lub wręcz zatrutą takimi czynnikami jak:

  • nieprawidłowa, wysoko przetworzona dieta
  • nadużywanie alkoholu, leków farmaceutycznych lub narkotyków
  • zatrucie grzybami
  • długotrwałe używanie antybiotyków
  • chemioterapia
  • choroby wątroby (wirusowe zapalenie typu C, marskość, bóle, kamica, stłuszczenie)
  • cukrzyca

Jakie jeszcze właściwości lecznicze ma ostropest plamisty?
Olej z ostropestu spowalnia proces starzenia się skóry. Olej ostropestowy, pozyskiwany z nasion rośliny, spowalnia proces starzenia i leczy stany zapalne skóry, ponieważ zawiera:

  • znaczą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, spośród których dominuje kwas linolenowy (ok. 53%), (dzięki temu hamuje zmiany skórne związane z łuszczycą);
  • 1% sylimaryny, która ochrania błony komórkowe skóry przed wolnymi rodnikami;
  • witaminę E, która charakteryzuje się silnym działaniem przeciwutleniającym. W związku z tym kosmetyki zawierające olej z ostropestu zmniejszają zaczerwienienia, rozjaśniają cerę oraz poprawiają zdolności regeneracyjne skóry

Jak spożywać ostropest plamisty?

Bardzo łatwo: kupujemy nasionka i mielimy je w młynku do kawy pulsacyjnie – dokładnie tak jak robimy to z siemieniem lnianym. Dodać go można dosłownie do wszystkiego, ponieważ nie ma on określonego smaku: musli, owsianki, sałatki, warzywa na parze, kanapki, koktajle, jako dodatek przy wypieku domowego chleba na zakwasie itd.
text: Justyna Wichlińska Dietetyk/Trener Personalny

UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.