Przepisów na pancakes jest całe mnóstwo. Ten przepis jednak urzekł mnie, bo pomysł na wykorzystanie foremek do jajek sadzonych okazał się strzałem w dziesiątkę, by przekupić małe stwory do zjedzenia większej niż zwykle ilości placków na śniadanie. Najlepsze na gorąco z bitą śmietaną obok. Idealne na niedzielne leniwe śniadanie do łóżka…
Na około 20 pancakes potrzebujesz:
- 1 3/4 szklanki mąki (użyłam orkiszowej),
- 2 łyżki cukru (użyłam ksylitolu),
- 1,5 łyżeczki sody,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 3 jajka,
- 2 szklanki zsiadłego mleka*,
- 0,5 szklanki rozpuszczonego masła (użyłam klarowanego),
- masło lub olej do natłuszczania foremki do jajek
* Jeśli nie masz w domu zsiadłego mleka: do miseczki nalej odpowiednią ilość normalnego mleka. Wlej dwie łyżki octu. Odstaw mleko na około 5 minut i gotowe.
W misie robota umieść mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj suche składniki i wymieszaj całość. Na rozgrzanej patelni połóż natłuszczoną wcześniej foremkę do jajek i nalej do niej porcję ciasta na wysokość 1/3 foremki. Smaż około 2 minut z każdej strony. I gotowe. Smacznego!
Więcej pyszności na Manufaktura Ciastek i nie tylko