To pełnowartościowe danie bogate jest w białko, łatwo przyswajalne węglowodany, witaminy i makroelementy pochodzące z warzyw. Jest tutaj szpinak bogaty w żelazo i pomidory bogate w likopen. Danie jest sycące i naprawdę smaczne.
Składniki:
- słoik passaty pomidorowej lub soku pomidorowego,
- 400 g ryby (u mnie mrożony dorsz),
- płaty pełnoziarnistego makaronu do lazanii (lub 100% z pszenicy durum),
- 200 g pieczarek uduszonych z dwoma ząbkami czosnku,
- 150 g świeżych listków młodego szpinaku,
- kula mozarelli,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Na dnie brytfanki układaj naprzemiennie warstwami makaron, pieczarki, szpinak i rybę.
- Zalej wszystko passatą pomidorową i dopraw solą i pieprzem. Na wierzch połóż pokrojoną w plastry mozarellę.
- Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut.
- Smacznego!