intestines-1468807_1280

Produkty wysokoprzetworzone

Skutki długotrwałego spożywania produktów wysoko przetworzonych na stan mikroflory jelitowej .

Wydawałoby się, iż mamy jako społeczeństwo coraz większą świadomość odnośnie złych skutków spożywania wysoko przetworzonej żywności . To jak bardzo duże znaczenie ma zdrowa i zróżnicowana dieta jest nam wiadome i mamy tego świadomość.


Pomimo tego wiele osób jakby bagatelizuje znaczenie zdrowej diety, coraz częściej z powodów finansowych szukając oszczędności , jak również z wygody, aktualnych trendów na szybkie smaczne jedzenie reklamowane w mediach społecznościowych. Nie zdajemy sobie powagi lub zapominamy jak ważne znaczenie dla naszej mikrobioty jelitowej ma
właśnie to co znajduje się na naszym talerzu. Mikrobiom odpowiada za funkcjonowanie naszego organizmu wielozadaniowo. Jego prawidłowy skład to 90% bakterie Bacteroidetes oraz Firmicutes . Każde zaburzenia w jego składzie dają o sobie znać na wielu płaszczyznach naszego organizmu. Objawy odczuwamy często lecz przeważnie nie zastanawiamy się nad tym skąd takie dolegliwości lub doszukujemy się przyczyn
całkiem odległych od tej najtrafniejszej.

O ile jedzenie produktów wysoko przetworzonych sporadycznie nie powoduje spustoszeń w naszym organizmie to jednak zbyt częste sięganie po taki styl jedzenie niesie za sobą wiele przykrych konsekwencji.

  1. Dieta uboga w Nasycone Kwasy Tłuszczowe, cukry proste na rzecz diety śródziemnomorskiej, bogatej w warzywa i owoce.
  2. Sen . Najkorzystniej dla naszego mikrobiomu 7-9h . Ograniczenie światła niebieskiego z urządzeń elektrycznych , relaksacja .
  3. Umiarkowana aktywność fizyczna, która pozwala w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, korzystnie wpływa na działanie bakterii jelitowych. UWAGA!! Mam na myśli w tym przypadku umiarkowaną aktywność fizyczną.
  4. Samopoczucie. Nasz stan psychiczny jest niejako związany z naszym samopoczuciem. To co ma wpływ na pogorszenie sprawności bariery jelitowej to przewlekły stres, brak umiejętności radzenia sobie z nim.
  5. Higiena. Nadmierne przesunięcia w każdą ze stron związanych z higieną jest niekorzystne. Zaburzenia ilościowe i rozwój niechcianej mikroflory mogą przysporzyć problemy zdrowotne w postaci np. progresji procesu kancerogenezy komórek.

Zaburzenia mikroflory jelitowej zazwyczaj pozwalają się poznać jako dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, w postaci bólów brzucha, dyskomfortu wzdętego brzucha, gazy, ogólne rozbicie.

Wszystkie te niewinne objawy trwające przewlekle mogą prowadzić do dysbiozy jelitowej co powoduje bark równowagi pomiędzy układami stymulującymi i hamującymi trwanie procesu zapalnego, jak również wytwarzanie toksycznych, pośrednich produktów metabolizmu, mogących uszkadzać komórki nabłonka, co w konsekwencji może prowadzić do promocji komórek nowotworowych.

Różnorodna, zbilansowana dieta, obfitująca w warzywa, owoce, z odpowiednią ilością błonnika pokarmowego, dieta z elementami kuchni śródziemnomorskiej, spożywanie kiszonek, napojów fermentowanych, dbałość o dobre samopoczucie, relaks, odpoczynek, spokojny sen . Dużo tego, jednak to ważne elementy w drodze o dbanie o własną mikroflorę jelitową.

Mgr inż. Joanna Głuszyk dietetyk, psychodietetyk


UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.