Jestem nią zachwycona, bo ciasto wyszło rewelacyjne. W zasadzie niczym nie różni się wypiek od glutenowego wypieku z mąki pszennej.
Najpierw zapraszam Was do przeczytania krótkich informacji o mieszankach bezglutenowych, a potem po przepis na puszystą szarlotkę.
Składniki na niewielką blaszkę ciasta:
- 2 szklanki mieszanki bezglutenowej,
- 3 jajka,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ekstrakt waniliowy,
- cynamon,
- 2 łyżki miodu,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- niecała szklanka oleju kokosowego w formie płynnej,
- odrobina mleka roślinnego,
- 5 obranych jabłek i pokrojonych w drobne kawałki oraz słoik
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywno. Dodaj resztę składników oprócz mleka i jabłek. Wymieszaj robotem kuchennym. Jeśli potrzeba dodaj idrobinę mleka, tak, żeby ciasto miało średnio gęstą konsystencję (żeby trzymało się szpatuły, ale z niej spadało). Wyłóż ciasto na blachę, ułóż pokrojone jabłuszka na wierzchu, a na koniec połóż prażone jabłuszka. Wyrównaj szpatułą, możesz posypać wszystko lekko cynamonem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego!
Joanna Latuszek Manufaktura Ciastek