sernik_na_marchewkowym

Sernik na cieście marchewkowym

Przepis z Kukbuk’a. Kukbuk pisze, że to ciasto dla niezdecydowanych i ciasta dwa w jednym. Pomysł spodobał mi się, podchwyciłam i wiedziałam, że muszę spróbować. Efekt był dobry, lecz nie bardzo dobry. Nie polecam tym, którzy nie lubią ciasta marchewkowego, gdyż ono zdecydowanie tutaj dominuje.

Dla mnie ciasto było nie za bardzo słodkie – słodziłam na czuja, bo zepsuła mi się waga kuchenna:) Poza tym, co ważne, ciasto musi zdecydowanie poleżeć przez noc w lodówce, wtedy dopiero smakuje dobrze. Oceniam jego smak na 4, znam też takich którzy ocenili to ciasto na 5 i takich, którzy na 2 (skala 1-5). Także, jakby nie patrzeć, ciasto kontrowersyjne:)

Potrzebujesz na masę serową:

0,5 kg sera na sernik,
150 g cukru (użyłam zamiennika cukru erytrolu),
2 budynie śmietankowe (80g razem),
3 jajka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
otarta skórka z pomarańczy
Potrzebujesz na ciasto marchewkowe:

190 ml oleju rzepakowego rafinowanego,
150 g cukru (użyłam erytrolu),
2 jajka,
170 g mąki pszennej (użyłam mąki pełnoziarnistej),
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka cynamonu (użyłam przyprawy piernikowej),
szczypta soli,
1 puszka odsączonych ananasów (zostaw zalewę do kremu),
150 g surowej startej marchewki,
50 g wiórków kokosowych,
50 g posiekanych orzechów włoskich (pominęłam)
Potrzebujesz na krem:

125 g serka Filadelfia (użyłam dwa opakowania serka Almette),
20 g masła,
40 g cukru pudru (zmieliłam w młynku do kawy erytrol),
1 łyżka zalewy z ananasów

Jak zrobić? -> czytaj dalej na Manufaktura Ciastek

sernik_na_marchewkowym

UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.