Nie spodziewałam się, że bakłażan może smakować dobrze ze słodką nutką złamaną pikantniejszym smakiem kurkumy. Słodkość bakłażanowi dodaje nierafinowany olej kokosowy, który uwielbiam. Samą zaś potrawę wspaniale łączy mozarella, do tego świeże zioła, w tym moja ulubiona drobno posiekana kolendra.
Na 1 porcję obiadową potrzebujesz:
- 1 bakłażan,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryka,
- 1 pomidor,
- pół kulki mozarelli,
- łyżka nierafinowanego oleju kokosowego,
- pół łyżeczki kurkumy,
- sól, pieprz,
- świeża kolendra
Rozgrzej olej na patelni, pokrojonego w paski bakłażana smaż do miękkości razem z papryką. Dodaj posiekane ząbki czosnku, pomidora pokrojonego w kostkę, dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Na koniec dorzuć pokrojoną w kostkę połowę kulki mozarelli. Poczekaj aż zacznie się rozpuszczać. Wymieszaj ze świeżo posiekaną kolendrą. Smacznego!
Ten i wiele innych wspaniałych przepisów znajdziesz na