SZPARAGI skarbiec witamin – sezonowość produktów

 

Czy w dzisiejszych czasach możemy mówić o sezonowości produktów? Przez cały rok mamy dostępne truskawki – owoce, na które niegdyś czekaliśmy cały rok aby móc rozkoszować się ich niezapomnianym smakiem jak i również zapachem. Takim rodzimym, prosto z krzaka, ogródka mamy, teściowej czy babci.

Odżywianie zgodne  z porami roku pozwala nam dostarczać do naszego organizmu najwięcej produktów charakteryzujących się wysokimi  wartościami odżywczymi. Potrzeby naszego organizmu najlepiej zaspokaja właśnie żywność sezonowa, wartościowa, jak najmniej przetworzona.

Jednym z produktów,   na który chciałam zwrócić uwagę są SZPARAGI – (Asparagus officinalis L.) – skuteczny afrodyzjak

Szparagi  są skarbnicą witamin oraz składników mineralnych oraz witamin.  Zawierają duże ilości kwasu foliowego , skarbnica witaminy C, E, K oraz beta-karotenu. Dostarczają również witamin  z grupy B oraz składniki mineralne : wapń, fosfor, magnez, potas, sód, żelazo.

Jeśli masz problemy z pamięcią i koncentracją nie sięgaj od razu po ratunek w postaci kapsułek , zadbaj o zbilansowaną , racjonalną, dietę oczywiście zawierającą w swoim składzie zacne szparagi.

Są im przypisywane również właściwości przeczyszczające oraz moczopędne.

Na warzywa uważać muszą osoby chorujące na  dnę moczanową lub mające wysoki poziom kwasu moczowego. Czym jest to spowodowane – obecność związków purynowych.

Oprócz wartości odżywczych szparagi również mają swoje zastosowanie w lecznictwie. Na myśli mam tutaj surowy sok ze szparagów, który stosuje się w problemach z nerkami, pęcherzem moczowym, jak również przy schorzeniach układu pokarmowego, owrzodzeniach jelit i żołądka.

Jeśli towarzyszy Tobie często suchy kaszel czas pomyśleć o dobroczynnych zaletach szparagów w przypadku gdy dolega suchy kaszel, nieżytach oskrzeli. Okłady z tego wywaru  wykorzystuje się w schorzeniach typu : egzema, łuszczyca, róża, trądzik, odleżyny. Owrzodzenia.

Jak przyrządzać  tak cenne warzywo aby nie straciło na wartości odżywczej?

Najprościej jest je zblanszować lub gotować na parze.  Taki sposób przygotowania ich pozwoli na zachowanie jak największej wartości odżywczej szparagów. Dań jakie możemy z nich przyrządzać jest całe mnóstwo począwszy od zup –kremów a skończywszy na zapiekankach , sałatkach.

Przepis na odwar na wzmocnienie ze szparagów*

Pół pęczka świeżych lub suszonych szparagów zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i podgrzewamy 20 minut na delikatnym ogniu. Następnie należy odstawić  odwar i poczekać aż przestygnie. Zastosowanie:

  • bezsenność
  • osłabienie pamięci
  • mała odporność na stres.

Na koniec nie zapominajmy o tym cennym warzywie. Zapraszając go na nasze talerze jesteśmy w stanie zapewnić sobie produkt o dużych walorach odżywczych zarówno pod względem mineralnym ale także w postaci witamin jak i prebiotyków. A co najważniejsze dla wielu liczących osób ilość  kalorii w 100g to 18 kcal. Smacznego!

Mgr inż. Joanna Głuszyk dietetyk, instruktor nordic walking

 

Literatura

 

  • „Zdrowie w zgodzie z naturą” dr n.med. Aleksander Pawłowski