fat-2701473_1920

Tłuszcze- szlak metaboliczny w organizmie i ich rola

Kiedy spożywamy  posiłek, staramy się go tak skomponować aby  składał się z 3 podstawowych makroskładników: białek, tłuszczy  i węglowodanów.

               Chciałabym się skupić na tłuszczach w tym artykule, ponieważ  to ich boicie się mocno, co wywnioskowałam z  wywiadów, głównie z pacjentkami .Tak  Panie, głównie, mają  ten problem, że ograniczają wydatki energetyczne.  Tak tylko nadmienię, nie   bójmy   się  ich.

Wracając do  tematu.  Dorosły  człowiek  spożywa,  a raczej powinien  spożywać  między  30-35% tłuszczy w dziennym zapotrzebowaniu, co stanowi  50-80 g tłuszczu. m

Jak wygląda ich droga w naszym organizmie? Ich proces trawienia oraz wchłaniania  dzielić można na 2 fazy: – luminalną  oraz śluzówkową.

Pierwsza faza  ma  miejsce  w przewodzie pokarmowym. Głównie pokarm  ulega  rozdrobnieniu  aż do zemulgowania.  Hydroliza enzymatyczna tłuszczy ma  miejsce  już w żołądku a  dalej swój dalszy ciąg ma w dwunastnicy oraz jelicie  czczym. Enzymy  biorące udział w  trawieniu tłuszczy to lipaza tłuszczowa,  kolipaza, fosfolipidaza,  cholesterolaza  oraz  pozostałe.  Właściwości żółci pozwalają na to aby tłuszcz spożyty w pokarmie  przyjął na  tym etapie  zemulgowaną  postać, również  przy współudziale  kwasów tłuszczowych.  Na tym etapie tłuszcze  postaci  wolnych kwasów tłuszczowych oraz beta-monoacylogliceroli są  transportowane w kierunku błony śluzowej w micelach .  W tym  momencie zaczyna  się  druga  faza  śluzówkowa.

Micele  ulegają dysocjacji w  okolicach  błon  śluzowych  a to   z  kolei  umożliwia wchłanianie  lipidów    w jelicie  cienkim.

Około  50% cholesterolu  jest wydzielana  ponownie  do światła  jelita cienkiego .W fazie  tej również  odbywa  się transport  trójglicerydów wraz   z witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach  oraz  pozostałych składników do  naczyń limfatycznych   ale w postaci  chylomikronów, którymi  się  stają   po  połączeniu  z  apoproteinami.

Z  naczyń  limfatycznych dalej drogą  przewodu  piersiowego do  naczyń  krwionośnych.

Długą drogę  muszą  przebyć  tłuszcze  aby  móc spełnić swoje funkcje w organizmie.  Wiadomym  jest  o ich podstawowej  funkcji  energetycznej ,  poza  tym są   potrzebne witaminom  rozpuszczalnym  w tłuszczach, wspierają  działanie  układu nerwowego. Odgrywają pozytywną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu struktur  błon komórkowych. Mechaniczna  ich rola: chronią nasze trzewia przed urazami,  dają ciepełko.

Czy  należy się ich bać? Nie, zdecydowanie  nie.  Powinniśmy dbać o ich  jakość na talerzu.

Jmg-dietetyk Joanna Głuszyk

UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Share on facebook
Share on twitter

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.