sandwich-2965905_1920

Zespól kompulsywnego jedzenia – zaburzenie czy zwykłe objadanie się?

W celu zdiagnozowania zespołu kompulsywnego jedzenia musi zostać spełnione  kilka warunków.

BED – zespół kompulsywnego jedzenia – kryteria wspomagające jego rozpoznanie:

  • Utrata kontroli nad ilością, jakością , szybkością  spożywania posiłków
  • Jedzenie  do granic możliwości , czując, że ma się dość je się dalej
  •  Poczucie winy, wstydu, przegranej  za zaistniałą sytuację .
  • BED najczęściej ma miejsce w wyniku silnego napięcia emocjonalnego, stresu , smutku
  • BED należy rozróżnić od bulimii
  • Napady co najmniej 2 razy w tygodniu przez 6 m-cy.

Jest to zaburzenie dotyczące około 20-40% ludzi otyłych.  Czynniki biologiczne, behawioralne czy też psychologiczne, jak również  ostatnimi czasy czynniki socjokulturowe są tymi, które  predysponują do tego typu zaburzeń odżywiania. Osoby otyłe należą w dużej mierze do osób, które starają się walczyć ze swoją chorobą, jednak często nieskutecznie . Jest to często „furtka” do rozwoju negatywnych konsekwencji funkcjonowania danej osoby.  Obniżenie nastroju , jakości życia społecznego, wycofanie z niego, zamknięcie się w swoim świecie, gdzie jedyną pociechą jest jedzenie. Każda porażka w kierunku odzyskania równowagi może pogłębić taki stan. Stąd jak różne źródła  podają choroba może trwać nawet 15 lat .

Jak wyjść z tego zamkniętego kręgu?

Na pewno nie jest to łatwa i jednokierunkowa droga. Holistyczne podejście do pacjenta to podstawa do podejmowania się pomocy danej osobie.

  • Psychoterpia : nurt poznawczo- behawioralny , analityczny
  • Leczenie żywieniowe

To ostatnie na celu ma  likwidację napadów  kompulsywnego objadania się , wyrobienie prawidłowych nawyków, normalizacje  masy ciała. Współpraca z dietetykiem, psychodietykiem powinna być rozpoczęta od bardzo szczegółowego wywiadu zarówno żywieniowego i chorobowego.  Dobry, dokładny, szczegółowy wywiad to połowa sukcesu w dążeniu do realizacji naszych celów w stosunku do pacjenta. Edukacja żywieniowa primo, które musimy pacjentowi przekazać  tak aby go to nie przerażało a spowodowało chęć tych zmian  na lepsze niż to co teraz doświadczamy. Indywidualny plan żywieniowy  skrojony pod daną osobę, dopasowany skrojony tak aby nie był on kolejna przeszkodą w dążeniu do celu a czymś co warto podjąć w walce o swoje lepsze jutro. Prosty, łatwy, szybki , kolorowy w tym zaganianym świecie. Redukcja masy ciała  0,5-1 kg m.c. / tydz. 

Zbyt restrykcyjne  obcinanie kalorii może skutkować w przypadku osób z BED kolejnym napadem kompulsywnego jedzenia.

Posiłki regularne w ilości 4 – 5 w ciągu dnia. Proporcje makroskładników  Tłuszcze  25 – 30%, Białko 15 – 20% , Węglowodany to pozostała część zapotrzebowania. Eliminacja słodkich napojów. Woda w ilości 1,5 – 2 l/dobę. Warzywa głównie surowe . Główne źródło  witamin i składników  mineralnych . Osoby z BED charakteryzują znaczne wahania masy ciała, efekt jo-jo. Potrafią  szybko przytyć jak i nie ma problemu z tym aby zgubić nadmiar kilogramów.  Problem tkwi w tym , iż same sobie nie poradzą  i w większości potrzebują pomocy psychoterapeuty jak dietetyka czy też  psychodietetyka.

Literatura :  „ Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce „ L. Ostrowska, K. Orywał. „Zaburzenia odżywiania towarzyszące otyłości „ Forum Zaburzeń Metabolicznych  2010

Jmg-dietetyk mgr inż. Joanna Głuszyk

UDOSTĘPNIJ TEN WPIS

Share on facebook
Share on twitter

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.